När olyckan är framme passar Moderaterna på

När vi som mest behöver sammanhållning i vårt land passar Moderaterna på att förvärra situationen genom en rad bisarra och förvillande uttalanden med syftet att försöka slå politisk mynt av en hemsk situation.

24 juli 2018 23:00

Vårt land står i lågor och tusentals har evakuerats från sina hem till campingplatser, tältläger och andra tillfälliga boenden. Över 900 miljoner i värde av skogsmark har brunnit ner till grunden och ytterligare mängder av omätbara värden riskerar att gå upp i rök, när generationer av familjehus hotas av elden.

Över hela Sverige råder eldningsförbud och bränderna förutspås fortsätta de kommande veckorna. Det är en tid som kräver mod, uthållighet och sammanhållning. Moderaterna har visat prov på motsatsen. Istället för att mana till handling och komma med konstruktiva lösningar har en grupp företrädare istället ägnat sig åt lågstadiematematik och helt enkelt jämfört kostnaden för brandflygplan med, tja, det Moderaterna inte gillar. Vilket är allt från flygskatt till konst.

Nu ansluter sig även Beatrice Ask, talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor för Moderaterna, till kadern av demagoger som ägnar sig åt lågstadiematematik. Hon väljer att kritisera regeringens elcykelpremie och säger att man skulle kunna få 3-4 brandflygplan för samma summa. Ett direkt fördummande uttalande och med det enda syftet att skapa oreda och försöka plocka politiska poäng.

Våra politiker måste kunna hålla huvudet kallt och se de stora perspektiven, inte ramla ner i ett intellektuellt hål med falska jämförelser och splittrande attacker som de moderata företrädarna nu gör. Att det finns en god saklig grund för varför ett litet land som Sverige med låg brandrisk inte har en egen flotta av brandflygplan verkar inte röra Moderaterna i ryggen.

Brandflygplanen är inget annat än en vit elefant, en symbolisk gåva som kostar mer än den smakar. Något som MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, själva tidigare berättat om för nyhetsbyrån TT:

“Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv.”, säger Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap.

Vid ett eventuellt maktskifte i höst är det Beatrice Ask själv som skulle få ansvaret för MSB. Det vore en katastrof om hon tvingade dem att köpa in en dyr flotta av brandflygplan när vi redan nu har tillgång till bra plan med erfaren personal och till en mycket mer rimlig kostnad.

Att Ask istället väljer att grundlöst kritisera är ett direkt resultat av partiledaren Ulf Kristerssons svaga ledarskap och tomma prat om att vara den vuxna i rummet. Kristersson själv skriver på facebook att det är ”fullt fokus på räddnings- och släckningsarbetet” men det verkar inte gälla hans eget parti. De är mer intresserade av att starta bränder än att släcka dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alexander Hallberg