Glesbygden behöver vänsterpolitik

Det är upplyftande att se vilken fest det blir när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt besöker Piteå. På Nolia-mässan igår bjöd Vänsterpartiet in till öppet möte med Piteå-profilen Ronny Eriksson på scen med Jonas Sjöstedt. Lokalen blev snabbt full och den goda stämningen gick att ta på.

6 augusti 2018 06:00

Ronny Eriksson underhöll som han brukar, varje mening han säger är en punch line. Men den sanna rockstjärnan var Sjöstedt som på plats var oerhört tydlig med vad Vänsterpartiets politik innebär och att det finns stora skillnader mellan vänster och höger, särskilt när det rör glesbygdsfrågor.

Det handlar, precis som Sjöstedt sa när han blev utfrågad, om jämlikhet. Skillnaderna mellan vänstern och högern är att vänstern förespråkar en politik för ekonomisk jämlikhet. Sjöstedt har helt rätt i att de som samlar den mesta rikedomen i Sverige inte bor i Öjebyn eller Glommersträsk. De rikaste i Sverige bor i storstadsregionerna.

Därför är en viktig del i att minska klyftan mellan stad och land just klassisk vänsterpolitik, en fördelning från de som har mest till de som har mindre. Högern vill ofta försöka skrämma oss med skräckpropaganda om hotet om höjda skatter från vänsterkanten, att vi alla ska få mindre pengar kvar om vänstern får inflytande över den ekonomiska politiken.

Men fördelningspolitik handlar om att de som har mycket också ska bidra mycket, och att de som har mindre inte ska bidra lika mycket. Efter förmåga, helt enkelt. Kanske är det därför högerpolitik är mindre populär på glesbygd och i norra Sverige i synnerhet.

De som “drabbas” av höjda skatter bor ändå inte här. De rikaste i vårt land, som bor i storstadsregionerna, är de som skräms av vänsterpolitik. Vi i vår del av landet tjänar på omfördelning.

Men det viktigaste att poängtera, som Sjöstedt inte nämnde, är att även om vissa rika stockholmare skulle behöva betala mer, betyder inte det att de är “förlorare” i ett sådant system. För hela Sverige tjänar på att Sverige är jämlikt.

På frågan om hur klyftan mellan stad och land ska minska lyfte även Sjöstedt att de kommuner och regioner som står för stor del av svensk energiförsörjning, råvaror och näringar behöver få återbäring för dessa. En klassisk crowd-pleaser i Norrland, men Sjöstedt som själv är från Västerbotten talar trovärdigt i den frågan.

De moderatledare genom tiderna som kommer från någon annan del av landet än Stockholmsregionen går att räkna på en hand. Och moderaterna har aldrig haft en partiledare från Sveriges norra delar.

Den svenska högern vet väldigt lite om frustrationen det innebär att i åratal stå för den mesta energiförsörjningen, de största resurserna, de tyngsta näringarna i svensk ekonomi, och samtidig få så lite i gengäld.

Det ligger inte i högerns intresse att jämlikt fördela kapital. Deras kärnväljare, höginkomsttagare i storstäderna, ser inte fördelarna i ett sådant system. Det är inte ens rimligt att vänta sig svar på glesbygdens utmaningar från högerkanten för de har inte sin väljarbas här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kata Nilsson