Den brittiska regeringen har till slut fått någonting gjort. Premiärminister Boris Johnson föreslår en ny lösning för den irländska gränsen, och inleder sitt högtidliga brev till EU med orden “en rättvis och rimlig kompromiss”.
Men det är inte alla som ställer sig bakom rubriksättningen. EU-kommissionen är tveksam. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn är så förbannad att han råkade välta ut ett glas vatten på heltäckningsmattan under debatten i brittiska parlamentet, rapporterar The Sun’s politiska redaktör på Twitter. Irlands regeringschef är besviken.
Alla vill undvika ett misslyckande. Men vad ett sådan skulle innebära varierar stort.
För Boris Johnson skulle det största nederlaget vara att vakna den 1 november och fortfarande vara med i EU. Premiärministern har satsat allt på att lyckas gå ur unionen den 31 oktober. Han befinner sig hellre “död i ett dike” än ber EU om en förlängd period för fortsatta förhandlingar.
Hur skulle ett misslyckande se ut för EU och Irland? The Irish Times har just släppt en interaktiv karta över landets gräns mot Nordirland. Genom att klicka på tidigare gränskontroller kan sidans besökare lära sig om platsernas historia.
Bron “Moybridge”. Antal våldsamma incidenter: 10. Bombattacker: 0. Skjutningsattacker: 3. Mordbrandsattacker: 2. Annat: 5. Döda: 1. Skadade: 0.
Det går att läsa att 1971 blockerades vägen vid gränsen av två kapade fordon. Det ena var en lastbil full av fisk. Hela området stank av den ruttna lasten i flera dagar då fordonen stod kvar.
I mars 1973 körde beväpnade män förbi kontrollerna och kastade bensinbomber in i en pub vid gränsen. I maj samma år bröt sig tre beväpnade män in i kontrollanternas fordon och satte eld på det. Under oktober blev soldaterna vid kontrollen beskjutna.
Idag flödar trafiken utan hinder över Moybridge.
Ett nedhopp i den irländska historien visar vad ett misslyckat Brexit i värsta fall kan innebära. För ön med den smärtsamma fredsprocessen bakom sig är det finstilta i avtalet avgörande.
Boris Johnsons nya plan skulle innebära att Nordirland stannar kvar i EU:s inre marknad för varor, men inte i tullunionen. I praktiken betyder det att gränskontroller skulle behövas både mellan Irland och Nordirland, och på havet mellan Nordirland och resten av Storbritannien. Kontrollerna mellan Irland och Nordirland skulle inte ske längs med gränsen, utan på andra platser, antingen på båda sidor om själva gränsen eller i förväg i företagens egna lokaler.
Vart fjärde år skulle det nordirländska parlamentet få rösta om att antingen behålla de mjukare men dubbla gränskontrollerna, eller att lämna EU:s inre marknad och därmed bli av med kontrollerna mot resten av Storbritannien men behöva stärka tullarna mot Irland.
– Jag tror att detta är vår chans och deras chans att få till ett avtal, sade Boris Johnson till det brittiska parlamentets underhus under torsdagen.
Under debatten om avtalet tog premiärministern det lugnare än vanligt. Han har gått från att ha ropat “skitsnack” när oppositionspolitiker vittnat om utsatthet för hatbrott, till en sansad och respektfull ton till och med mot oppositionsledare Jeremy Corbyn.
Något som är värt att minnas och påpeka, är förstås att om högsta domstolen i landet inte konstaterat att Johnsons nedstängning av parlamentet var olaglig, hade de inte suttit där nu. Regeringen hade helt enkelt kunnat skicka iväg det nya förslaget till Bryssel, utan att hövligt behöva svara på efterföljande frågor om gränskontroller.