Det behöver inte vara så svart eller vitt. Det är självklart bättre för miljön att äta en älg som skjutits i skogen än att äta importerade baljväxter som färdats över halva jordklotet. Det finns också djurrättsliga fördelar med närproducerat kött eftersom vi i Sverige har relativt hårda djurskyddslagar.

Dessa saker kan man tänka på när man väljer det kött man äter, om man inte är vegetarian eller vegan. Men huvudsaken är att det är upp till en själv om man vill äta kött eller inte, och att inte dumförklara eller vara elak mot de som väljer det ena eller det andra. Även om du är vegan kanske du förstör miljön på andra sätt, och även om du är köttätare kanske du gör gott för miljön på andra sätt. Men valet är upp till den enskilda personen.

Däremot finns det en hel del myter angående vegetarisk och vegansk kost. Det har ju alltid funnits de bröliga typer som refererar till köttfri kost som “kaninmat”, och denna typ av dumheter är ju tämligen enkla att förkasta.

Men sedan finns det de som tror att det inte går att få i sig de nödvändiga näringsämnen kroppen behöver utan att vi människor äter kött. Det är rakt av felaktigt. Det går absolut att få i sig alla de viktiga protein och näringsämnen du behöver även om du är vegan. Det tror dock inte Mats Åström på Luleå kommun.

I fredags rapporterade SVT att de gymnasieelever i Luleå som valt vegansk kost inte får det. Mats Åström är ansvarig avdelningschef och säger ”Vi tillagar inte vegansk kost, det är inte tillräckligt näringsrikt” till SVT, och tillägger att de som är veganer kan äta pasta, potatis, bröd och det som finns i salladsbuffén. Som om det vore näringsrikt nog. Och som om veganer inte vill ha varierade måltider precis som köttätare vill.

Detta frågar också SVT. “Blir det inte enformigt att äta från salladsbaren varje dag?” På den frågan svarar Åström att eleverna gjort sitt eget val att vara veganer. Det är helt sant, precis som tidigare nämnts i denna text. Men att äta kött är också ett val, lika mycket som att låta bli att äta det. Och uppenbarligen ska köttätande barn få näringsrik och varierad mat men det ska inte de barn som är veganer få.

Köttnormen är ett problem i vårt samhälle. Det gäller inte bara i Luleå, utan även generellt. Om varje rätt vi äter förutsätter kött för att få i oss protein, då kommer givetvis inte att plocka bort köttet från tallriken ge oss det vi behöver. Det behövs alternativ. Vilket det finns, men många kök har inte lärt sig hur man på ett bra sätt tillagar vegansk mat.

Men säg att normen vore att alla åt vegansk mat. Näringsrik, bra, välsmakande veganmat. Hade då Luleå kommun nekat köttätarna kött baserat på att standardmenyn redan erbjöd nog med näringsämnen? Det är så enkelt att vända på det hela och då förstår man också hur dum Luleå kommuns inställning till frågan faktiskt är.

Det Luleå kommun behöver göra är inte att felaktigt konstatera att vegansk mat inte är näringsrik nog och således neka eleverna sådan kost. Det kommunen behöver göra är att utbilda sin kökspersonal i kostvetenskap, så att alla rätter kan ge barnen den näring de behöver. Antagligen finns redan den kompetensen. Men sättet kommunen agerar är både fånigt och rakt av orättvist.