Stenberg & Pettersson måste höja blicken

Håkan Johansson (M) bemöter S-topparnas insändare om äldreomsorgen.

10 juli 2019 14:40

Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag ser hur Socialdemokraterna gör allt för att förhindra utveckling inom äldreomsorgen i Piteå. Behoven inom äldreomsorgen kommer att öka rejält framöver. Ändå försöker ledande socialdemokrater skrämma upp Piteåborna med att privat driven äldreomsorg skulle vara bland det värsta man kan tänka sig.

.

Med anledning av: Insändaren ”Vinstjakt inte en del av äldreomsorgen”.

Läs även: Repliken "Ni `glömde` redovisa de goda exemplen"

.

Låt mig berätta om ett exempel från en annan kommun, som har såväl egna som privat drivna boenden i kommunen. Jag besökte Vilhelms gård i Knivsta förra våren. Ett privat äldreboende som inrymmer demensboende och boende för personer med somatisk sjukdom. Boendet är i tre våningar med en härlig trädgård utanför, där man odlar och plockar kryddor till maten och där man umgicks på sommaren. Stora balkonger på varje våning där de boende kan njuta av vårsolen. På varje våning finns ett kök där matlagarna turas om att göra maten – frukost, lunch och middag – så att det alltid ska lukta god hemlagad mat på varje våning, varje dag. Enligt tidningen ”Kommunal” så är alla boende på Vilhelms gård ”mycket nöjda”. Kommunal skriver vidare hur väl det fungerar med ”måltidssatsningar för äldres hälsa och sociala liv”.

Att inbilla sig att bara kommunen kan bedriva äldreboende, måste vara något som är unikt för Piteå. Att smutskasta alla goda initiativ som skulle kunna höja kvaliteten på såväl de egna äldreboendena som nya tillkommande är inte värdigt ett kommunalråd. Moderaterna och Allians för Piteå med flera partier, har ett öppet sinne inför framtidens äldreomsorg och vill tillåta alternativ, till gagn för både boende, personal och skattebetalarna.

Vad är då förutsättningarna för att en kommun ska kunna erbjuda sina äldre ett boende med sådan standard och kvalitet som exempelvis Vilhelms gård? Jo ett politiskt beslut. Ett politiskt beslut som sittande majoritet i Piteå vägrar sina invånare. Jag tycker det är både skamligt och ledsamt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Johansson (M) Gruppledare Moderaterna i Piteå