Vintern är en tuff tid för många djur och fåglar. Det handlar egentligen uteslutande om att äta hela tiden. Rådjuren tillhör dem som har det svårast.
När snödjupet når över en halv meter kostar det för mycket energi för rådjuren att gräva sig ner till markskiktet med bärris med mera.
De är hänvisade till att äta uteslutande kvist, det är enbart de allra starkaste djuren som kan klara kvistbete en hel vinter, det innebär att många kommer att svälta ihjäl.
Man kan hjälpa rådjuren mycket genom att utfodra dem vilket många jägare och även andra djurvänner gör. Det är aldrig försent att börja utfodra men det är en del viktiga saker att tänka på. Relativt öppen högstammig skog är ett bra ställe att anlägga en utfodringsplats på. Se till att rådjuren inte måste korsa vältrafikerade vägar för att komma till utfodringsplatsen.
På utfodringsplatsen ska det finnas flera foderautomater/foderbord, jag har själv fyra stycken. Detta för att rangordningen bland djuren är stark. Sätter man bara ut en foderautomat är det bara den stora platsbocken eventuellt en äldre get som tillgodogör sig maten. Sätter man ut flera kan även de yngre ålderskategorierna äta samtidigt, de är också de djuren som har de minsta fettreseverna och alltså störst behov att äta.
Hos vuxna djur utgör fettet under hösten cirka tio procent av kroppsvikten alltså ett till två kilo. Det är lätt att förstå att det är viktigt bygga fett. Bra foderslag man kan använda är viltfoder, renfor, krossad spannmål som havre och korn. Det köper man på Granngården eller så hör man med någon lantbrukare om man kan få köpa.
Andra foderslag som är bra är äpplen, olika kålsorter, morötter, tänk bara på att finfördela dessa. Torkade lövkärvar av vide, sälg, björk, asp dessa hugger man kring midsommar och torkar, sätter ut under vintern. En saltsten är också bra att sätta ut innehåller mineraler och spårämnen som är viktiga för en del kroppsfunktioner hos rådjuren.
Matar du rådjur? Vad tycker du? Skriv din replik här!
Christer Jonsson