Personal utan bondska eller ingen hemtjänst alls?

15 september 2019 10:04

REPLIK / Med anledning av: artikeln "Personalen måste kunna prata svenska" (9/9) och insändaren "Inte de gamlas sak att anpassa sig" (10/9)

Läste med intresse insändaren från ledamöterna i SLP när det gäller hur äldre behandlas i hemtjänsten i Piteå. Kan ju hålla med om att det vore önskvärt att alla som jobbar inom hemtjänsten talar flytande svenska och gärna även Pitebondska.

Men nu är det ju inte alla som jobbar inom hemtjänsten som talar Pitebondska eftersom många inte behärskar bondskan ens om du är infödd Pitebo.

Dessutom att begära att nysvenskar skall har lärt sig denna dialekt är ju i princip orimligt.

Vad återstår det i så fall för hemtjänsten i Piteå att göra eftersom skribenterna ju förväntar sig att alla som jobbar inom hemtjänsten skall tala flytande svenska och gärna med inslag av Pitebondska.

Svaret är ju enkelt. Vi kan helt enkelt inte tillåta hemtjänsten att anställa nysvenskar som inte har genomgått ett språktest att de behärskar svenskan och gärna med inslag av Pitebondska. Eller?

Vad vi med säkerhet vet, är ju att inte alla nysvenskar behärskar svenskan fullt ut och speciellt inte med inslag av Pitebondskan. Då skulle det återstå att anställa infödda svenskar/Pitebor som för en billig penning vill åka runt och serva och sköta om gamlingar.

Problemet är att alla inte vill ta sådana jobb dels med tanke på jobbets innehåll, dels med tanke på hur dåligt betalt det är.

Vi kan väl ställa frågan till representanterna för SLP vad de vill göra, vill ni att Piteå kommun ska anställa nysvenskar som inte talar så bra svenska och definitivt inte Pitebondska eller ska vi lämna gamlingar utan någon hemtjänst alls eftersom det inte finns nog många "svenskar" som vill ta jobbet.

Det är ju nästan att man anar ett visst populistiskt utspel från SLP:s sida.

Är det med tanke på kommande val 2022 som ni redan nu försöker vinna röster från äldre och Sverigedemokrater i kommunen?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Lestander