Kritik – och svar om PT:s valbevakning

4 juni 2019 16:41

Med anledning av: artikeln "SD starka i inlandet – C i Älvsbyn" publicerad 28 maj.

Piteå-Tidningen hade en artikel om EU valet där det berättas om valresultaten, men när det gäller Älvsbyn nämns inte SD över huvud taget, trots att SD ökade med 2,7 procent från förra EU-valet och blev andra största parti med 14,9 procent.

Man kan ju tycka, att eftersom många i Älvsbyn har Piteå-Tidningen och de flesta säkert vill veta hur resultatet blev efter EU-valet, borde PT varit intresserade av att berätta mer om hur det gick för alla partier.

Nu valde man att intervjua centern, samt även uppgifter om moderaterna och miljöpartiet, där Moderaterna ökade och Miljöpartiet backade 3 procent och Vänsterpartiet backade med 3,6 procent.

Sverigedemokraterna nämndes som sagt inte alls bland partierna i Älvsbyn, vilket får anses dåligt av PT reportern, eftersom SD gjorde ett bra val i Älvsbyns kommun.

PT bör informera läsarna om alla nyheter som får anses viktiga för läsarna, om de önskar att ha kvar sina abonnenter för tidningen, vilket också borde vara målsättningen för tidningen.

Nu får vi hänvisa Älvsbyborna till: Älvsbyn. just.nu, där man kan se alla siffror från Älvsbyn om EU-valet, samt får vi hoppas att PT sköter nyhetsinformationen bättre framöver.

SVAR DIREKT från ansvarig utgivare:

Jag föreslår att Orvo Hannlöv läser artikeln ett varv till. Rubriken sade att SD är starka i inlandet och i artikeln att partiet ökar mest i Arvidsjaur och Arjeplog och att Sverigedemokraterna är det näst största partiet i Pite älvdal.

I Älvsbyn var det Centerpartiet som ökade mest följt av Moderaterna. Älvsbyns största parti Socialdemokraterna nämndes heller inte specifikt för Älvsbyn eftersom de likt Sverigedemokraterna vare sig ökade eller tappade mest jämfört med föregående val. Konstigare än så behöver det inte vara.

Bengt Larsson

chefredaktör och ansvarig utgivare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Orvo Hannlöv (SD) Gruppledare