"Insändaren innehåller både myter och faktafel"

Marita Björkman-Forsman, ordförande Fastighets- och servicenämnden bemöter insändare om Cook and chill-systemet.

9 juli 2019 14:43

Upplevelsen av hur maten ser ut och smakar är personlig men det är en myt när någon påstår att Piteå kommun enbart använder Cook and Chill för sina barn, ungdomar och äldre. Samtliga särskilda boenden för äldre och Strömbackaskolans elever får varm mat levererad samma dag. Förskolor och skolor samt äldre i behov av mat inom hemtjänsten får kyld mat.

.

Läs även: Insändaren "Skrota Cook and chill-metodena"

.

Vårt uppdrag att se till att barn och ungdomar i förskola/skola och äldre i vår kommun erbjuds näringsriktig och välsmakande mat är givetvis något alla anställda i vår organisation har som mål och arbetar för varje dag.

När beslutet togs att organisera om tillagningen av maten för drygt tio år sedan, valde man i Piteå kommun att organisera produktionen i fyra större produktionskök Öjebyn (kyld mat), Strömbackaskolan (varm mat), Norrfjärdens skola (både varm och kyld mat) och Hortlax skola (både varm och kyld mat). Därutöver har vi tillagningskök i Jävre, Blåsmark, Alter och Sjulsmark med varm mat.

För övrigt har det i den moderna kokkonsten mer eller mindre alltid förekommit tillagning och nedkylning av mat. Det har i huvudsak berott på svårigheter att hantera stora mängder kyckling, stekar av kött, kalkon med mera. Det förekommer i storkök och också på restauranger. I varje hem finns oftast en frys för att kunna frysa ner överbliven mat för att senare ta fram till en lunch eller middag. I affärerna ser man varje dag färdiglagad mat som också är tillagad, kyld och förpackad. Uppenbarligen så accepteras det av konsumenterna som köper och äter dessa rätter.

Enligt uppgift från Öjebyns produktionskök har vi aldrig längre tid än tio dagar från produktionsdag till sista konsumtionsdatum. Maten förpackas med vedertagen metod som bevarar näringsinnehåll, håller maten fräsch och förhindrar bakterietillväxt.

Insändaren har rätt i att det fanns kritiska röster om Cook and chill. När Piteå valde sitt nuvarande tillagningssystem så fanns det några grundpelare som var vägledande. Vi skulle på ett effektivt sätt klara livsmedelsverkets krav kring varmhållning av mat samt erbjuda anställda heltidstjänster. Vägledande var också att varm mat ska levereras där vi klarar kravet på varmhållningstider och att där kyld mat levereras ska potatis, ris och pasta kokas i respektive mottagningskök. I Piteå finns alltså idag en kombination av tillagning av varm mat och Cook and chill-metoden.

Vad gäller exemplet Gotland är det ett faktafel. Enligt uppgifter av ansvariga på Gotland så genomförde man en utredning år 2009 om att införa Cook and chill. De valde, att istället för att införa den metoden generellt, investera i sina dåvarande tillagningskök. Dags dato så har man på Gotland ett stort antal tillagningskök och till de små enheterna skickas nedkyld mat, en form av Cook and chill, som det inte finns några beslut att förändra. Med andra ord, Gotland har aldrig haft ett renodlat Cook and chill-system som de nu lämnar, som påstås i insändaren.

Ordförande Fastighets- och servicenämnden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marita Björkman-Forsman