Hur tänkte ni här, Piteå kommun?

Att Piteå kommun sponsrar ett hockeylag – i en annan kommun, i ett annat län – samtidigt som det fattas till härbärge och socialtjänst, skola och omsorg, det går inte ihop.

11 januari 2019 14:27

Med anledning av: artikeln ”Piteå matchsponsor i Skellefteå” publicerad 11 januari.

Härbärge, fältassistenter och Piteå kommunens egen idrottsverksamhet? Piteå kommun väljer att satsa medborgarnas skattepengar på Västerbotten och Skellefteås hockeylag.

Det går att läsa Piteå-Tidningen i dag om att kommunalrådet Helena Stenberg i sin roll som kommunalråd presenterade Piteå kommun som matchsponsor i den SHL-match som spelades mellan Skellefteå och Djurgården den 10 januari 2019.

Jag har under en tid följt diskussionerna som varit i Piteå gällande framförallt det härbärge som Piteå kommun inte tar beslut om eller som man vill avsätta årlig kostnad för och där det faktiskt slår mot den egna kommunen och deras medborgare.

Att kommunen inte kan bekosta eller ta huvudmannaskapet för ett härbärge i Piteå för de som är hemlösa i Piteå kommun. För att åt andra sida medverka som matchsponsor för Skellefteås hemmamatch den 10 januari 2019 går inte ihop för mig.

Att Piteå kommun inte satsar på sina egen kommun, att inte pengarna som jag betalar in i form av skatt till kommunen går till kommunens verksamheter är för mig ett stort frågetecken.

Jag är också medveten om att fältassistenternas tjänster är ett projekt och att det skall ses över om behovet finns, skulle det resultera i att deras tjänster inte kan vara kvar utifrån en ekonomisk situation där det inte går att finansiera skulle jag ställa mig frågan var politikens värderingar ligger?

Som jag ser det finns det mycket i Piteå kommun som skulle må bra av att få den sponsring som kommunen har gett till Skellefteå kommun och deras hockeyverksamhet.

Några exempel där kommunen istället kan satsa pengarna:

1) Vi har ett eget hockeylag som kommunen kan satsa pengarna på!

2) Vi har en egen verksamhet inom damfotbollen som kommunen kan satsa pengarna på!

3) Vi har ett pågående projekt med fältassistenter som kommunen kan satsa pengarna på!

4) Vi har ett behov av ett härbärge som kommunen kan satsa pengarna och tiden på!

5) Vi har barnomsorg och äldreomsorg, vi har skolor och andra kommunala verksamheter som skulle vara i bättre behov av dessa pengar än en satsning som matchsponsor för ett hockeylag som inte ligger i vårt län eller i vår kommun.

Jag aldrig skämts över Piteå kommun lika mycket som jag gör i skrivande stund.

Det finns inget som på något sätt rättfärdigar detta agerande, att gå in och vara huvudsponsor för denna match. Detta är inte era pengar som ni kan välja att satsa på andra kommuner och län hur ni vill, detta är vi skattebetalare som betalar och det är vi som röstat fram er som folkvalda politiker och som jag ser det är detta ett ekonomiskt övertramp när vi vet att det finns verksamheter i vår egen verksamhet som behöver dessa pengar bättre än Västerbotten och Skellefteå kommun.

Utifrån ovanstående är det av vikt för mig att jag får upplysa och klargöra min åsikt i detta, vilket jag vill göra genom att som medborgare och skattebetalare i Piteå kommun ställa följande frågor till dig, Helena Stenberg:

1) Som folkvald politiker och kommunalråd för Piteå kommun, vad är din motivering till att Piteå kommun har valt att vara matchsponsor för en idrott i en annan kommun och ett annat län?

2) Hur motiverar du att Piteå kommun väljer att ta kommunens skattepengar för att sponsra andra kommuner och läns idrottsliga föreningar?

3) När togs beslut att göra denna sponsring?

4) Hur mycket av våra skattepengar har gått och kommer att gå till satsningar för liknande sponsorskap?

5) Helena Stenberg vad blev slutnotan för detta? Om du räknar in din egen avlönade arbetstid för att vara på plats i Skellefteå?

Ur mitt sätt att se det, finns det mycket som vi skulle kunna lägga dessa pengar på i vår egen kommun istället för att ge bort pengar till andra kommuner och län.

Det finns mycket som vi skulle kunna avlägga de pengarna för som har gått till ovanstående sponsring, hur tänker Piteå kommun kring denna satsning, samtidigt som de sätter in besparingar på annan verksamhet i sin egen kommun?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Skattebetalare och medborgare i Piteå kommun

Ämnen du kan följa