Behövs en rejäl uppryckning av byggbranschen

Om byggbranschen vill välkomna alla oavsett kön, så behövs en rejäl uppryckning. Det skriver Joakim Lindholm, Byggnads ordförande i Norrbotten.

"Om byggbranschen vill välkomna alla oavsett kön, så behövs det en rejäl uppryckning och en garanti att branschen kan hantera dessa mjuka frågor" skriver Byggnads ordförande i Norrbotten Joakim Lindholm.

"Om byggbranschen vill välkomna alla oavsett kön, så behövs det en rejäl uppryckning och en garanti att branschen kan hantera dessa mjuka frågor" skriver Byggnads ordförande i Norrbotten Joakim Lindholm.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Piteå kommun2020-03-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är Byggbranschen mogen? Det är ju bara år 2020. Parterna har i dagarna bytt avtalskrav med varandra och vi inleder det nya årtiondet med avtalsförhandlingar i den Svenska modellens anda. Kollektivavtalet och den gällande fredsplikten som har varat i tre år ska nu upp för prövning mellan parterna. Men står branschen redo att diskutera dom utmaningarna och möjligheter som finns?  Parterna ska nu tillsammans avgöra vilka regler som ska behållas, bytas ut eller om det ska stiftas nya regler som ska gälla för alla som vill vara arbetsgivaren och anställd i byggbranschen. 

Kronor och ören skall förhandlas fram och märket som industrin sätter kan kännas ganska oviktigt när vi ser vilka jätteutmaningar branschen har att ta tag i. 

Om det ska vara attraktivt att utbilda sig till byggnadsarbetare så kan parterna inte hantera frågor i avtalsrörelsen 2020 som berör om det ska finnas sanitetspåsar på de gemensamma toaletterna. Det är också beklämmande att vi i avtal måste reglera hur utformningen på omklädningsrum ska vara.

Om byggbranschen vill välkomna alla oavsett kön, så behövs det en rejäl uppryckning och en garanti att branschen kan hantera dessa mjuka frågor. Ska vi vara konkurrenskraftiga i framtiden så måste branschen välkomna hela befolkningen och också ta tillvara på den kompetens nyanlända besitter

Känner också en stor frustration kring varför vi tillsammans inte kan sudda ut machokulturen helt och hållet, få bort stämpeln en gång för alla.

Träffar dagligen på byggnadsarbetare men också ett flertalet tjänstemän som delar de fackliga grundvärderingarna om allas lika värde och rätten till en jämställd arbetsplats. Det är samtalen och ställningstagande som kommer att förändra branschen och det är vi tillsammans som kan förändra/förbättra.  Men det är arbetsgivarna som har det yttersta ansvaret.

Svenska modellen med kollektivavtal mellan Byggnads och Byggföretagen skall vara garantin för ordning och reda samt jämställdhet på svenska byggarbetsplatser. Byggnads är beredda att ta ansvar och sträcker ut en hand till Byggföretagen att göra sin del. Facit kommer i maj om branschen visade sig mogen eller om det behövs ännu ett årtionde innan vi har vuxit till oss?