Det var i Kina det började. Regimen har folket i sin hand och ligger i framkant vad gäller forskningen. Att framställa ett nytt virus är ingen match för den som kan och vill sätta skräck i världen. Det börjar i en mindre stad, Wuhan. Miljonstad flera gånger om sett ur svenskt perspektiv. 

Folk faller som käglor, isoleras snabbt och lyder order, några dör. Kineserna visar på mandom mod och vise män och de flesta tillfrisknar. Kina kan och nu är de i arbete igen och kan producera, medan Europa och Amerika står lamslagna och försöker hantera situationen med demokratiska medel. Italiens skidorter, Spanien och Thailand drabbas, men turisterna flygs hem och smittan sprids snabbt. Donald Trump stänger gränserna och han tror att de nog klarar sig nog även utan sjukförsäkringar. Han stänger skolorna. Dit har Sverige inte hunnit ännu. Barn verkar inte bli sjukare av coronavirus än i vanliga flunsor.

Grekland stängde ju också sina gränser, men av helt andra skäl. Hur har flyktingarna det nu? Och kriget i Syrien och på andra ställen, har de upphört? Smittan sprids väl där också bland de fattiga och arma.

Men det kanske inte alls var kinesiska forskare som framställt viruset. Det kanske bara ploppade upp just där. Det kan lika gärna ha varit amerikanska forskare. För att USA är rädd för att bara bli världsmakt nummer två. Eller var det diktatorn i Korea som ville ge grannen ett tjuvnyp, eller Putin? Man kan ju spekulera.

Oavsett vad så har vi Covid-19 här och folk pratar inte om annat. Många hamstrar och skäller på regeringen och sjukvården. Som förvisso har sina brister, men inte rår läkare och sjuksköterskor för detta. Krisläge införs på äldreboenden eftersom gamla tycks drabbas värst. Döden väljer den här gången att nagga i slutändan av livet. Rätt tänkt tycker jag. Annat var det under spanskan tid då dog de unga och arbetsföra.

Om vi nu bara tar det lugnt, stannar hemma och vilar upp oss. Om vi låter bli teaterbesök, konserter, idrottsevenemang och andra folksamlingar, så ska ni se att det ordnar sig. 

Att ekonomin får sig en smäll om arbetarna stannar hemma och är sjuka är självklart. Men de kloka finner nya lösningar och de flesta överlever. Precis som människan alltid har gjort.