"Jag saknar en svensk matkasse"

Jag tycker om mat, som många andra. Något jag däremot inte tycker om är att handla den. Inte bara för att jag nästan aldrig vet vad jag vill äta, dessutom är det väldigt svårt att hitta något jag faktiskt vill köpa.

19 december 2017 06:00

Några exempel är bacon, som trots sin svenska flagga ändå är packat i Polen eller Nederländerna. Tidigare har jag kunnat köpa skivat bacon, då det förutom fött, uppfött och slaktat i Sverige, även var paketerat här. En ost jag brukat köpa, funkar inte längre, den är numera dansk. Juice är inte heller det någon barnlek, då man måste kontakta tillverkaren för att få reda på var den kommer från.

Matkassar har ju många av de större matkedjorna. Veganska matkassar, matkassar för familjer, ekonomiska matkassar och så vidare.

Jag saknar en svensk matkasse, där allt är svenskt. Inte bara kött, ägg och fisk, som enligt reglerna ska vara lätt att få reda på. Även bröd, sylt, flingor, pasta och så vidare. Det som inte går att framställa i Sverige hela kedjan intresserar mig inte. Det är heller ingen katastrof om jag inte kan köpa säsongsvaror året om, jag överlever ändå. Där varorna inte heller åkt runt halva världen i onödan för att paketeras. Där någon annan fått ringa runt till producenter för att ta reda på var det kommer ifrån.

Trenden tycks gå åt rätt håll tycker jag. Riktig mat premieras, som den bör. Sverige har bland världens bästa djurskydd, vi använder väldigt lite antibiotika, vi ligger långt fram i miljötänk när det gäller att framställa grönsaker, mejeriprodukter framställs på ett föredömligt sätt. Svensk livsmedelsproduktion behöver ökas, inte bara för att vi ska få mat framställd i närområdet, utan även för att behålla våra öppna landskap. jordbrukssektorn genererar väldigt mycket arbeten på landsbygden, något som behövs om Sverige ska kunna vara ett framgångsrikt land. Blir det än mer oroligt i omvärlden, är det dessutom bra om vi kan producera vår egen mat.

Det talas ofta om samarbete i olika sammanhang. Vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo) är helt för samarbete över partigränserna, där sakfrågor sammanfaller med LPo’s politik. Därav tillägget oberoende. Vi anser att alla partier har någon bra fråga som gynnar oss på landsbygden. Stad och land måste samarbeta, så här i vintertid ser man samarbete bland människor som puttar på varandras bilar, säljare och konsumenter behöver samarbeta för att ekonomin ska flyta på bra. Därför vänder jag mig nu till er matvarubutiker runt om i vårt avlånga land, med en önskan om en matkasse färdigpackad med uteslutande Svenska produkter.

För Landsbygdspartiet oberoende

Johan Pettersson, Kalix

Mattias Johansson Kalix

Lars Johansson Kalix

Brittinger Lidman Kalix

Roger Stupis Andersson, Råneå

Johan Pettersson, Påläng

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!