Gemensamt ansvar för demokratin

Vi lever i en demokrati i Sverige. Sedan 1921 har vi allmän och lika rösträtt och sedan 150 år har vi ett kommunalt självstyre där den lokala demokratin och delaktigheten är grunden för samhälls- och välfärdsbygget.De flesta av oss tar demokratin för given.Men runt om i världen sprids antidemokratiska krafter och rörelser. Protektionismen breder ut sig och spelar på människors rädsla och utsatthet för att vinna mark.

DEMOKRATI. Vår övertygelse är att kommunen ska ta sitt ansvar som demokratiaktör och intensifiera arbetet med medborgardialog och i och med det samarbetet med civilsamhälle och näringsliv, skriver de två kommunalråden Anders Lundkvist (S) och Helena Stenberg (S) i sin debattartikel.

DEMOKRATI. Vår övertygelse är att kommunen ska ta sitt ansvar som demokratiaktör och intensifiera arbetet med medborgardialog och i och med det samarbetet med civilsamhälle och näringsliv, skriver de två kommunalråden Anders Lundkvist (S) och Helena Stenberg (S) i sin debattartikel.

Foto: Maria Johansson

DEBATT2017-03-10 16:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor värderingsundersökning (World value survey 2011) visar att var femte ung svensk mellan 18 och 29 år kan tänka sig att sälja sin röst för en mindre summa pengar, att var fjärde ung svensk tycker inte att det är så viktigt att de får leva i en demokrati men tycker att det vore bra, eller mycket bra, om Sverige styrdes av en ”stark ledare som inte behöver bry sig om riksdagen eller allmänna val” och att nästan 15 procent av de unga tycker att det vore bra, eller mycket bra, om Sverige styrdes av militären.

Uppgifterna i undersökningen och utvecklingen i världen förskräcker.

Men påverkar det oss och vår vardag? Behöver vi bry oss om detta i Piteå?

För oss är svaret självklart.

Ja, det påverkar oss i allra högsta grad. Genom de förutsättningar internationella spelregler och händelser innebär för både kommun och näringsliv, genom den propaganda som sprids och som så ofta saknar ett helhetsperspektiv och ibland bygger på rena lögner, genom att oron i världen leder till att människor är på flykt och söker en fristad hos oss, genom att ett hårdnande klimat mot förtroendevalda gör att många tvekar att ta på sig ett politiskt uppdrag, genom att allt färre idag får del av fri och öppen media. Listan kan göras lång.

Ja, vi behöver bry oss i Piteå. För det börjar lokalt. Det är lokalt närheten till demokratin blir påtaglig, det är lokalt tilliten kan skapas och det är lokalt vi måste erövra demokratin på nytt varje dag. Det är därför Piteå kommun jobbar så intensivt med dialog, delaktighet och demokratifrågor, ett arbete som pågått under många år och som blir allt viktigare.

Vår övertygelse är att kommunen ska ta sitt ansvar som demokratiaktör och intensifiera arbetet med medborgardialog och i och med det samarbetet med civilsamhälle och näringsliv. Vi ska vara aktiva i folkbildande insatser, kampanjer och på sociala medier. Vi vill också lyfta traditionell medias viktiga roll i demokratiarbetet, både som granskare och som garant för att det som skildras är sant och relevant.

De politiska partiernas roll i demokratiarbetet måste också nämnas. I en tid då medlemsantalet i politiska partier bara sjunker och färre medlemmar ska ansvara att för möten, sammankomster och aktiviteter blir av så kan partiernas relevans ifrågasättas. Här har varje politiskt parti ett stort ansvar och en oerhört angelägen uppgift. Socialdemokraterna kommer i aktiv handling fortsätta att försvara demokratin, de mänskliga rättigheterna och det öppna samhället som vi alltid gjort.

Som förtroendevald politiker ställs du ibland inför beslut som kan kännas orimligt svåra. Att stänga en skola, att prioritera bland en mängd behov och önskemål, att säga nej till en viktig satsning för att ekonomin inte håller och så vidare. Då är dialogen oerhört viktig men också förståelsen för de olika perspektiv som de förtroendevalda måste väga samman och respekten för de människor som tagit på sig uppgiften att faktiskt fatta det svåra beslutet. Här har vi en gemensam utmaning.

Som ledande politiker kommer vi att fortsätta vara aktiva i både kommunens och vårt eget partis viktiga demokratiarbete. Demokratin är grunden för samhälls- och välfärdsbygget och vi är tillsammans ansvariga för att förvalta och utveckla demokratin.