Flygskatten är landsbygdsfientlig

Och kan man inte längre ha råd eller tid att ta sig till och från sitt hem eller sitt arbete – då ökar också risken att man flyttar därifrån. Så skriver Lars Adaktusson (KD) i debattartikeln.

8 augusti 2018 16:15

I april införde den rödgröna regeringen en nationell skatt på flygresor. Betala får resenärerna göra, inte minst de i Norrbotten. Regeringens oförståelse för landsbygdens villkor och behov är total. De säger sig stå på landsbygdens sida, men bidrar i praktiken till att öka klyftan mellan stad och land.

Socialdemokraterna må vara måttligt förtjusta i flygskattshöjningar, men de är överförtjusta i regeringsmakten. För att behålla den är det beredda att kompromissa, och kommer inte tveka att göra det igen, med landsbygdsfientliga Miljöpartiet. Stolt kunde därför klimatminister Isabella Lövin i april i en debattartikel i Dagens nyheter skriva att skattens syfte var att ”dämpa flygets klimatpåverkan till följd av ett kraftigt ökande flygresande”.

Precis som Lövin tillstår är flygskatten inte en skatt på flygens utsläpp: den är en skatt på resande. Betala för den får resenärer som privat eller i sitt arbete är beroende av pålitliga flygförbindelser, till ett överkomligt pris. De 60 kronor extra som en inrikesresa eller en resa inom Europa nu kostar kan såklart tyckas försumliga.

För miljöpartisten som kan cykla till jobbet i Stockholms innerstad är den också det. Men för en dags- eller veckopendlare i Piteå eller för en flerbarnsfamilj i Arjeplog som skramlat hela året till sommarens semesterresa blir detta ytterligare en kostnad att lägga till redan dyra flygbiljetter. För den expanderande småföretagaren i Älvsbyn likaså.

Flygskatten skadar flygbolagen och flygplatserna, från Kiruna till Pajala. För hårt prövade Nextjet – med flygningar till Arvidsjaur, Gällivare och Luleå – blev flygskatten droppen som fick bägaren att rinna över. I maj försattes bolaget i konkurs.

Priset får privatresenärerna och det lokala näringslivet betala. Och kan man inte längre ha råd eller tid att ta sig till och från sitt hem eller sitt arbete – då ökar också risken att man flyttar därifrån. Om lokala företag inte kan rekrytera rätt kompetens, ökar risken att de slås ut.

Flygskatten är landsbygdsfientlig. Genom den straffar den rödgröna regeringen landsbygdens invånare, och kväser dess företagsamhet. Som om försämrad samhällsservice och utflyttning inte vore utmaningar nog.

Flygskatten är dessutom verkningslös. I sina yttranden på regeringens förslag avfärdade över 80 procent av remissinstanserna flygskattens klimatnytta. Riksrevisionen varnade för att skatten till och med kunde leda till utsläppsökningar inom EU, då flyget ingår i EU:s utsläppshandel. Regeringen Löfven valde att slå dövörat till expertisen.

Det gör inte Kristdemokraterna. I en ny alliansregering kommer vi att avskaffa flygskatten.

Inte för att vi avfärdar flygets klimatpåverkan. För det gör vi inte. Flygets utsläpp måste snabbt minska. Därför kommer vi att påskynda flygets användning av fossilfria biobränslen. I Sveriges nästa regering kommer vi att minska flygets klimatpåverkan och, med den, säkerställa att Sverige år 2050 är befriat från alla klimatgasutsläpp.

För miljön och för människan, på landsbygden och i staden.

Fungerande flygförbindelser är ett måste för att hela Sverige ska leva. På så vis skapas arbetstillfällen och livskvalitet. På så vis får vi en levande landsbygd, präglad av framtidstro. På så vis bromsas utflyttningen. På så vis sluts klyftan mellan land och stad.

Regeringens flygskatt är landsbygdsfientlig. Kristdemokraterna värnar om landsbygden. Därför behövs vi i Sveriges nästa regering.

Lars Adaktusson (KD)

Riksdagskandidat i Norrbottens län och Europaparlamentariker

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!