Fira världshavet utan fiskpinnar

11 juni 2019 13:57

I dag är det Världshavens dag. Att sluta använda plastpåsar och sugrör är ett viktigt steg mot att skydda våra hav, men det är fiskeutrustning som verkligen kväver våra vatten. Övergivna fiskenät utgör cirka 46 procent av skräpet i ”The Great Pacific Garbage Patch”, en flytande sophög som är tre gånger så stor som Frankrike. Det resterande består till mestadels av fiskeutrustning såsom rep, ostrontuber, ålfällor, burar och korgar.

Fiskeutrustning förorenar våra hav och fiskande orsakar extremt lidande för fiskar och andra marindjur. När fiskar dras upp från djupet undergår de en olidlig förändring i tryck – det inre trycket gör att deras simblåsa brister, ögonen poppar ut och magen trycks ut genom munnen. Många kvävs sakta till döds på fiskebåtar medan andra fortfarande är vid liv när deras halsar och magar skärs upp. Delfiner, valar, sköldpaddor, sälar, sjöfåglar och andra ”icke-avsedda” djur skadas av nät och andra fiskeredskap.

Så låt oss fira våra hav på Världshavens dag (8 juni) på ett sätt som visar respekt till alla dess invånare genom att välja veganska fiskpinnar och filéer. Mindre fiskande innebär mindre dödlig fiskeutrustning, så enkelt är det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sascha Camilli PETA Foundation