Baylans frid var en illusion

Kort efter energiöverenskommelsen om målet med 100 procent förnybar elproduktion år 2040, är systemet för stöd till förnyelsebar energi i kris.

DEBATT2017-02-24 10:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När utbyggnaden kraftigt avviker från planen slår systemet som tänkt till bromsen, och pengaflödet till elproducenterna stryps successivt. Det är detta som nu sker.

Vindkraftens topplista kom den sista januari. Gävleborgs län ligger 2016 överst på vindkraftens färska “nybyggarlista“ med 162 nya vindkraftverk. På andra plats finner vi Västerbotten med 104 nya verk. Västernorrland kommer fyra med 76 nya verk 2016.

Norrbottens län kommer sjua med 34 nya verk 2016. Bland landets kommuner har Sollefteå idag flest verk (341), följt av Ockelbo (250), Ö-vik (221) och Strömsund (186). Piteå hamnar på plats 11 med totalt 146 verk. Men framgången har revor i väven.

Ett nödrop sänds nu ut från intresseorganisationen Svensk Vindenergi: ”Förtroendekris för elcertifikatsystemet”. Svensk Vindkraftförening publicerar i SvD tillsammans med några vindföretag artikeln ”Ett totalhaveri är nära för vindkraften”. Vad är det som hänt?

Organisationerna har hittills varit framgångsrika i att utverka ekonomiskt stöd för medlemsföretagen, vindkraftproducenterna. Elcertifikatsystemet innebär mångmiljardsubventioner från våra elräkningar till producenterna av förnybar el, främst vindkraft.

Systemet är komplext och bygger på antaganden om en viss önskad utbyggnadstakt. När utbyggnaden går därutöver slår systemet till bromsen, och pengaflödet till elproducenterna stryps successivt.

Det är detta som nu sker. Baylans frid var en illusion. Vi ligger mycket nära målet i det svensk-norska elcertifikatsystemet.

Detta mål var satt till 2020, och vi är redan nästan där. Sedan i höstas har värdet på elcertifikaten – det vill säga stödet – följaktligen halverats, från en redan rekordlåg nivå. Såsom det var tänkt. Samtidigt som även elpriserna är rekordlåga.

Svensk Vindkraftförening skriver att ”det är en ekonomisk katastrof där de mindre aktörerna blir tvingade att sälja sina vindkraftverk med stora förluster”. Samtidigt driver bolagen som skrivit under artikeln i SvD en annan agenda på sina hemsidor.

Ledsjö vind AB skriver: ”Ledsjö Vind fortsätter att utvecklas i en bransch som har framtiden för sig”.

Siral Vind skriver att ”vindkraften är mycket konkurrenskraftig” och Dalavind framhåller sin goda ekonomi och avkastning från sina olika vindkraftsföreningar.

Älvsborgs Vind redovisar att man gått med vinst även 2016 trots låga elpriser och subventioner.

Budskapet är motsägelsefullt. Förvirringen har sin bakgrund i att organisationerna och företagen vill mot allmänheten sprida bilden av hur framgångsrik vindkraften är.

Och samtidigt från statsmakten återkommande utverka mer subventioner – vilket man lyckats med. Subventionerna från elcertifikatsystemet kommer att pågå till 2045, det vill säga inte mindre än 28 år till.

De två vindkraftorganisationerna har framgångsrikt lobbat mot politiken för högre ambitionsnivåer och så kallat kvotplikter, med hänvisning till koldioxidproblematiken och Paris-överenskommelsen.

Mot branschen har det glada budskapet varit ”Tuta och kör!”. Vilket branschen gjort – nu in i kaklet. Motsvarande budskap har ljudit över det politiska landskapet. Ansvarsfullt?

Vem ska nu få skulden och Svarte Petter? Svensk Vindenergi föreslår inte sig själv utan Energimyndigheten. Läget sammanfattas av organisationen så här: ”Förtroendet för systemet har minskat under lång tid. Energimyndighetens förslag till utformning av elcertifikatsystemet efter år 2020 har ytterligare försvagat marknadens förtroende för systemet.”

Politikerna måste nu ta sin del av ansvaret, menar Svensk Vindindustri. Vi håller med – det innebär emellertid inte att ännu en gång öppna plånboken för att hålla en olönsam och miljöförstörande vindindustri flytande, utan i stället att främst se till landets, naturens och befolkningens intressen. När ska den insikten komma ifatt vår politiska majoritet?

Liberalerna och Sverigedemokraterna lämnade Energikommissionens arbete hösten 2016, och står utanför energiuppgörelsen. Möjligen ler de nu i hemlighet. Tala om att få gratispoäng.

Jan Hedman

ordförande, Föreningen Svenskt Landakapsskydd – FSL

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd – FSL

Läs mer om