Som Piteå-Tidningen tidigare berättat har hastigheten sänkts från 50 till 40 i Lillpite och i våras placerades så kallade chikaner ut för att dämpa farten.
Nu är smärtgränsen nådd även för byborna i Yttersta, som ligger ovanför Lillpite efter samma väg, där situationen med höga hastigheter gör folk rädda och oroliga.
De senaste tre åren har trafiken genom byn ökat lavinartat på grund av den stora utbyggnaden av vindkraft i Markbygden och många kör långt över hastighetsbegränsningarna som är 80 i utkanten av byn och 70 i den centrala delen.
– Vi är otroligt oroliga för den massiva fortkörningen som sker genom byn. Det är både tung trafik och firmabilar, oftast med blixtljus på taket. Någonting måste göras innan det händer en allvarlig olycka, säger Krister Nilsson, som på uppdrag av Hembygdsföreningen skickat in en skrivelse till Trafikverket, kommunen och polisen.
Det finns 14 barn i Yttersta och byborna tänker särskilt på hur utsatta de är då de varken kan gå eller cykla genom byn på ett säkert sätt.
– Det finns heller inga busshållplatser, vilket medför att de står oskyddade längs vägen när de väntar på skolbussen.
Polisen har kontaktats flera gånger för att få hastighetsövervakning men ingenting har hänt.
Byborna vill ha en sänkning av hastigheten till max 60 kilometer i timmen och utplacerade hastighetsdämpare i form av chikaner eller fartkameror.
– Busshållplatser för barnen är också en åtgärd som varken kostar mycket att uppföra eller underhålla, men som skulle vara guld värda för barnen och deras föräldrar, säger Rikard Nilsson.
Patrik Lundmark och hans sambo Maria Berggren är relativt nyinflyttade till Yttersta och känner oro över de höga hastigheterna. De har två små barn, Nellie 6 år och Alex 3 år.
– Nellie åker buss till Böle men vi vågar inte ha henne stående vid vägen så hon har bara åkt buss två dagar, annars har vi skjutsat henne, säger han och fortsätter:
– Jag har jobbat vid vindkraftsbyggena i Markbygden och på morgonmötena uppmanar arbetsledaren alltid att hålla hastigheterna, men det verkar inte hörsammas.
Gunilla Lundgren promenerar en runda på tre kilometer varje morgon.
– Det är riskabelt att gå efter vägen då det är en väldig fart på passerande bilar, säger hon.
Torbjörn Lund håller med.
– Och vi har samma rätt att vara på vägen och gå, sparka, cykla som andra, säger han.