Lyckans ostar ystas i Vuollerim

Mitt i byn har ett mathantverkshus sakta vuxit fram. HÀr produceras prisade ostar och andra mejeriprodukter. Allt med den sÀllsynta FjÀllkon som grund. "VÄr natur lever i vÄra produkter", sÀger Agnes Otterbech.

Lena Jonsson Àr en av mÄnga som lÀgger ner tid och energi i mejeriet.

Lena Jonsson Àr en av mÄnga som lÀgger ner tid och energi i mejeriet.

Foto: Ludvig WĂ€stfelt

Vuollerim2022-03-04 10:30

Vi trÀffas i lokalerna som en gÄng i tiden inhyste Björkmans klÀdbutik. Den i dag grÄ betongfastigheten mitt i byn stod lÀnge mer eller mindre tom, utnyttjad enbart som förrÄd.

– En nedgĂ„ngen lokal var det, beskriver Lena Jonsson som tillsammans med Agnes Otterbech tar emot med öppna armar. Det har snöat kraftigt de sista dagarna men bron Ă€r inbjudande avsopad. Inne möts vi av varmt och ombonat. Som sagt, annat var det för ett antal Ă„r sedan nĂ€r tankarna pĂ„ ett mejeri föddes.

– Det började i Skabram utanför Jokkmokk. DĂ€r ystade jag för första gĂ„ngen och körde frĂ„n Vuollerim och tillbaka. FjĂ€llkorna fanns pĂ„ gĂ„rden hĂ€r i byn och det blev jobbigt att köra mellan. DĂ„ blev det tydligt att mejeriet mĂ„ste ligga nĂ€rmare korna och att den hĂ€r byggnaden kanske skulle passa. Första gĂ„ngen vi var hit kom vi knappt in men vi sĂ„g potentialen, inte minst i kĂ€llarplanet. SĂ„ vi kunde köpa huset för en rimlig summa och sedan dess har vi tagit steg för steg i utvecklingen. Det började med mejeriet och det var lite primitivt. Första Ă„ret fick vi gĂ„ till grannen för att lĂ„na toan men vi visste vad vi ville göra, berĂ€ttar Agnes Otterbech.

Att göra ost Ă€r ingen enkel procedur. Men instĂ€llningen frĂ„n start var klar, det var hĂ„rdost som skulle ystas. 

– Egentligen sĂ„ började vi i fel Ă€nde. De flesta som kör igĂ„ng den hĂ€r typen av tillverkning brukar börja med produkter med kortare ledtid som, exempelvis, yoghurt eller fil. De kan du göra ena dagen och sĂ€lja nĂ€sta. VĂ„r första hĂ„rdost GĂ€rda ska lagras minst 9 mĂ„nader, gĂ€rna 12 eller 16. Det Ă€r omvĂ€nt. Men vi gör ocksĂ„ yoghurt i dag, skrattar Lena Jonsson som Ă€r en av mĂ„nga som gör arbetstimmar i mejeriet som adderats med fik och butik och i kĂ€llarplanet finns kontor och personalutrymmen liksom en av de viktigaste delarna i osttillverkningen, mogningslagret. 

Med den torra luft som dominerar i norr krÀvs en hel del arbete för att fÄ till ett bra lager.

– Det Ă€r till att vattna vĂ€ggar och golv. Sedan Ă€r det temperaturen som mĂ„ste vara exakt och efter en del testande upptĂ€ckte vi att det behövdes en liten del tilluft. SĂ„ vi installerade ett mindre ventilationsaggregat och dĂ„ blev det bra.

Mathantverket Vuollerim drivs av ett 50-tal delÀgare i ett bygdebolag. Inga vinster gÄr till Àgarna utan all vinst ska Äterinvesteras i företaget och bygden.

– Vi förstĂ„r att det hĂ€r nĂ€rmast Ă€r en unik företeelse – utom dĂ„ hĂ€r i Vuollerim dĂ€r det finns sju stycken. Modellen har inspirerat andra. 

Vuollerim GÄrd, dÀr FjÀllkorna bor, Àr ett annat exempel pÄ hur samverkan kan ge framgÄng. Den ideella föreningen arbetar tÀtt med Mathantverket. Agnes mÄlar upp bilden av en "teamwork-symbios".

– Mjölken kommer dĂ€rifrĂ„n och köttet sĂ€ljs Ă€ven det via Mathantverket. Det Ă€r en lösning som Ă€r bra för oss bĂ„da. Vi har Ă€ven en hel del produkter hos oss frĂ„n andra olika lokala producenter. 

Mejeriet invigdes officiellt den 6 juni 2018, Det var pompa och stÄt och bandklippning dÀr de som kom hade var sin sax, för att sedan klippa alla tillsammans. En symbolbild som var viktig.

– Det handlar ju om att göra det tillsammans, om öppna landskap, om naturen, lokalt mathantverk. Vi anvĂ€nder kryddor eller bĂ€r som finns i vĂ„ra egna omgivningar. Kvanne, granskott, rönnbĂ€r. Vi kommer att fortsĂ€tta med det lokala, det Ă€r vĂ„r sjĂ€lvklara inriktning och det vi kĂ€nner som faktiskt Ă€r nĂ€rmast unikt för oss: UngefĂ€r att likna med FjĂ€llkorna som faktiskt Ă€r fĂ€rre Ă€n tigrar pĂ„ jordklotet just nu. Rasen rĂ€knas som utrotningshotad och nĂ€r vi började fanns det cirka 900 mjölkande FjĂ€llkor, i dag Ă€r den siffran nere i drygt 400. I Vuollerim har vi 40 mjölkande kor och totalt 80–100 djur. 

FjĂ€llkomjölken Ă€r speciell och Ă€r sĂ€rskilt lĂ€mpad för osttillverkning. Den innehĂ„ller nĂ€mligen en stor del bra proteiner som gör den sĂ€rskilt. I dag producerar mejeriet i Vuollerim nĂ€rmare 5000 kilo per Ă„r. Trots pandemin har företaget lyckats vĂ€l med att hĂ„lla igĂ„ng produktion och försĂ€ljning. 

– I gĂ„r skickade vi, exempelvis, i vĂ€g 60 kilo ost till Stockholm och vi har haft stor nytta av REKO-ringar och av möjligheterna som öppnats upp för hemleverans av varor. 

Var Àr ni om fem Är?

– Vi har Ă„ret-runt-öppet, ökad försĂ€ljning. Vi nĂ„r ut bredare i Sverige, i Europa och varför inte övriga vĂ€rlden. Att vĂ„ra ostar har prisats ger oss en extra trygghet i att vi gör rĂ€tt saker.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!