Tryckt stämning på skolmötet när föräldrarna krävde svar

Mötet kring skolan i Vistträsk fick flyttas från klassrummet till idrottshallen då så pass många bybor slöt upp kring att bevara skolan. Även om nedläggningsbeslutet dragits tillbaka krävde byborna svar på varför det togs.

Även om nedläggningsbeslutet dragits tillbaka var föräldrarna som en blåslampa på både skolchef Jonas Wallin och rektor Pegah Lotfian. De krävde att få veta vad som låg bakom ett sånt snabbt och stort beslut från första början.

Även om nedläggningsbeslutet dragits tillbaka var föräldrarna som en blåslampa på både skolchef Jonas Wallin och rektor Pegah Lotfian. De krävde att få veta vad som låg bakom ett sånt snabbt och stort beslut från första början.

Foto: Håkan Öberg

Vistträsk2024-09-03 03:30

Nyheten i korthet

  • Ett föräldramöte i Vistträsk, där föräldrarna granskade skolchefens och rektorns hantering av beslutet om att stänga skolan, blev hett. Föräldrarna ifrågasatte processen och krävde bevis på att en ordentlig utredning hade gjorts.
  • Skolchefen och rektorns svar ledde tidvis till irritation bland föräldrarna. Även hur barnkonventionen hade beaktats ifrågasattes, speciellt artikel 12 om barnens rätt att bli hörda.
  • Föräldrarna ifrågasatte även om skolledningen hade koll på antalet barn som var på väg i byn, då de menade att byn är i en utvecklingsfas och att det pågår ett stort generationsskifte. Skolchefen medgav att han inte hade kännedom om att det skulle födas många barn.

Föräldrarna var många och väl förberedda. De kom med pärmar med anteckningar och frågeställningar för att ställa skolchef och rektor mot väggen.

– Det här är inte roligt för någon, inte för mig heller. Det är inget jag gjort för skojs skull. Jag förstår att det påverkar livet för många och det hade varit väldigt enkelt för mig att bara sitta på en stol och låta saker vara som det alltid varit. Men vi har en lagstiftning att följa, säger Jonas Wallin, skolchef.

Stämningen var märkbart uppretad när byborna krävde kvitton på att man utfört en korrekt utredning inför nedläggningsbeslutet, kvitton som skolchef Jonas Wallin och rektor Pegah Lotfian inte alltid kunde visa upp för att blidka publiken. Bland annat noterade föräldrarna att bristen på stimulans var en motivering till nedläggning av skolan samtidigt som Vistträsk ligger bättre än andra skolor i kommunen i skolenkäten 2024 under rubriken stimulans.

– Har ni någon fakta? Resultat från det systematiska kvalitetsarbetet? Kan ni visa mig var det står det som ska ligga till grund för det här. Skollagen ger inte utrymme för gissningslekar. Myndighetsutövning får inte baseras på antaganden. Det här är bara generella skrivelser utan fakta, säger Erik Isaksson.

Särskilt irriterat blev det när man frågade hur barnkonventionen har beaktats då det ska framgå av beslut. Särskilt då artikel 12 som cementerar barnens rätt att bli hörda i frågor som rör dem.

– De har rätt att uttrycka sin mening, och sen utifrån barnets ålder och mognad tillmätas betydelse, säger Maria Nilsson Broberg.

– Den sista meningen har mycket att göra med det, säger Pegah Lotfian.

– Så våra barn är inte tillräckligt gamla och mogna för att höras? Hur gamla ska de vara för det? Oavsett ska det vara med i beslutet, säger Maria Nilsson Broberg.

– Någonstans är det så att vi har backat det här beslutet. Ni kan säkert hitta många felaktigheter. Jag har kanske gjort en massa fel, så kan det vara. Men mitt utgångsläge har alltid varit för barnens rätt till undervisning och jag uppfattar inte att vi kan uppfylla det i Vistträsk, säger Jonas Wallin.

undefined
Föräldramötet skulle egentligen ske i klassrummet, men var tvunget flyttas till idrottshallen för att alla skulle få plats.

Föräldrarna ifrågasatte ifall de har koll på hur många barn som är på gång i byn. Boliden har lämnat in koncessionsansökan för Lavergruvan och kommunen har planlagt ett industriområde. De boende i Vistträsk upplever att det är utveckling i byn och att det är ett stort generationsskifte på gång.

– Har ni tittat på barnafödandet? I mitt lilla nätverk är det 16 barn på gång 2024 och 2025 och kommunen satsar stort på Vistträsk. Så varför ta beslutet nu och så hastigt när byn är i en så utvecklande fas, säger Matilda Sandström.

– Jag kan helt ärligt säga att jag hade ingen aning om att det skulle födas många barn. I alla siffror jag har så ska det minska. Kommunen har inte siffror på hur många som väntar barn, säger Jonas Wallin.

Föräldrarna drog också exempel på barn från Korsträsk som velat gå i Vistträsk men som nekats skolskjuts om inte föräldrarna själva betalar för den. Samtidigt är det platsbrist i Älvsbyn.

– Alltså vi gör så här, vi backar, vi gör om och gör rätt. Det är oroväckande om det finns elever som vill gå här, men inte kan. Jag ska göra mitt bästa för att utreda om det går att ordna något i så fall. Vi kommer ha en ny träff innan det tas något beslut om skolan, säger Jonas Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!