Trefaldig tvillinglycka i byn Vistträsk

Det föds 60 gånger fler tvillingar i Vistträsk än övriga riket i år. Tre mammor fick sex flickor inom loppet av 45 dagar.- Vistträsk kallas nu för tvillingarnas by, säger fembarnsmamman Sara Bohlin, 34 år.

Sandra Nilsson håller i långhåriga Lovisa medan Linnea rullar runt på filten. Tvillingarna är tre månader gamla och har dubblerat sin vikt. "Fram till nu var vi byakändisar. Nu blev jag igenkänd när jag var med min son på sjukhuset", säger den 28-åriga mamman.

Sandra Nilsson håller i långhåriga Lovisa medan Linnea rullar runt på filten. Tvillingarna är tre månader gamla och har dubblerat sin vikt. "Fram till nu var vi byakändisar. Nu blev jag igenkänd när jag var med min son på sjukhuset", säger den 28-åriga mamman.

Foto: Joel Gustafsson

VISTTRÄSK2011-11-18 06:00

Att tre väninnor i den lilla byn med 275 invånare fött tvillingar nästan samtidigt har blivit en Sverigesensation.

- Det är inte bara våra tvillingar längre. Det är Vistträsk tvillingar, säger Sara Bohlin när PT möter mammorna hemma hos henne.

Aftonbladet uppmärksammade att tvillingfödsel-tätheten är 60 gånger högre i Vistträsk än i övriga landet. Normalt föds ett tvillingpar per 6 000 invånare och år. Lotta Bromé tog upp nyheten i P4 Extra och mammorna fick snabbt ställa upp i lokal radio och tv samt synas i Tv4:s Nyhetsmorgon.

- Bara för att jag skrev det har telefonen gått varm i två dagar, säger Sandra Nilsson, 28 år, som publicerade nyheten på en blogg i Älvsbyn.

Speciellt med Muskus?
Mellan 15 juli och 30 augusti kom sex döttrar till världen. Först ut var Lisa Berggren med enäggstvillingarna Vilma och Ella. Därefter fick Sandra Nilsson Lovisa och Linnea innan Sara Bohlin avslutade med Alice och Alva.

Alla tillverkade och födda på naturlig väg.

- Vad är oddsen för att alla blev av samma kön? undrar Sandra Nilsson.

Alla tre hade barn sedan tidigare - Lisa ett, och Sara och Sandra tre var. Kvinnor med flera barn i bagaget har större chans att få tvillingar, men mammorna undrar om det är något speciellt med marken runt Muskus.

- Det kanske är slumpen, men man funderar på hur det kan bli så tvillingrikt, säger Sara Bohlin.

Både bilar och bostäder behöver byggas ut för att rymma tillökningen.

- Sandra har kaninuppfödning också och jag och Magnus har tre företag och jobbar. Det är tur att vi har fina vänner och släktingar som hjälper till, säger Sara.

"Fler armar"
Soptunnorna svämmar över när blöjberget växer.

- Vi uppmanar Piteå och Älvsbyns kommun att tömma soporna oftare, säger Sandra Nilsson som precis flyttat till Sikfors, men behåller sommarhus och jobb i Vistträsk.

- Jag skulle vilja ha fler armar, men annars går det bra, säger Lisa Berggren, 26 år.

Hur ser du skillnad på dem?
- Jag ser skillnad, men för dem som ser flickorna för första gången är det svårt. Vilma är lite större med rundare former, säger hon.

Ingen av vännerna är avskräckta från att skaffa fler barn - men det lär nog dröja några år i så fall.

- Tanken att skaffa ett sjätte barn är främmande, men inte skrämmande. Om vi bara mäktar med det, säger Sara Bohlin.

FAKTA Triss i tvillingar

Sara Bohlin och Magnus Bohlin har tre barn sedan tidigare: Josef tolv år, Jakob tio år och Julia fem år. 30 augusti fick hon tvillingarna Alice, 2 790 gram och 46 cm samt Alva, 2 575 gram och 46 cm.

Lisa Berggren och Olle Berggren har ett barn sedan tidigare: Maja 2,5 år. 15 juli födde hon enäggstvillingarna Vilma, 3 365 gram och 48 cm samt Ella, 3 105 gram och 47 cm.

Sandra Nilsson och Tobias Nordin har tre barn sedan tidigare: Lukas åtta år, Leo sex år, Line 14 månader. 9 augusti födde hon tvillingarna Lovisa, 2 300 gram och 46 cm samt Linnea 2 610 och 49 cm lång.

Under slutet 1990-talet ökade antalet tvillingfödslar på grund av kvinnornas stigande ålder vid barnafödande samt IVF-behandlingar. Sedan början av 2000-talet har IVF-behandlingar med flera ägg starkt begränsats och tvillingfödslarna har minskat något igen.

2009 var 2,8 procent av alla barn som föddes tvillingar. Cirka var sjuttionde förlossning. Den yngsta tvillingmamman var 17 år och den äldsta 61 år. Störst andel tvillingar föds av 34-åriga kvinnor.

Källa: www.tvillingklubben.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om