Trådlös teknik kan ge kroppsliga symtom

Ett tjugotal personer samlades på lördagen i Vistträsk för att lyssna till Lena Hedendahl som föreläste om wifi och hur det kan påverka kroppen.– Skydda era närmaste och dig själv, det går inte att ta bort mobilmasterna men vi kan göra det bästa möjliga av situationen, sa hon.

”Vi vill att man använder tekniken på rätt sätt, så vi kan minimera strålningen och få en hälsosammare miljö”, sade Ewa Berg från elöverkänsligas förening Norrbotten och kontaktperson för Vågbrytarna Nord.

”Vi vill att man använder tekniken på rätt sätt, så vi kan minimera strålningen och få en hälsosammare miljö”, sade Ewa Berg från elöverkänsligas förening Norrbotten och kontaktperson för Vågbrytarna Nord.

Foto: Emelie Nyberg

Vistträsk2014-03-30 21:38

Lena Hedendahl är läkare men föreläste på lördagen i egenskap av privatperson. Hon berättade om vad forskningen säger om den moderna informationstekniken med smarta telefoner och wifi i skolan och på fritiden.

– Jag tycker att det är viktigt att inte ha högstrålande miljö i skolan, att inte alla sitter med datorer och läsplattor samtidigt. Omogna celler, alltså foster och barn, är mycket mer känsliga än vuxna. Färdiga celler har en anpassningsförmåga och därför blir vi vuxna inte lika påverkade av den mobilstrålning som vi utsätts för, sade hon.

Symtom

Hon påpekade att alla inte får symtom av den strålning som vi dagligen utsätts för, men räknade upp ett antal symtom som kan kopplas ihop med strålning av trådlösa nätverk, mobiltelefoner och trådlös teknik i allmänhet.

– Man kan få huvudvärk, sömnproblem, bli trött, få yrsel, minnespåverkan, koncentrationssvårigheter ... En del får värk i lederna, strålningen i sig belastar kroppen, sade hon.

Att helt få bort strålningen från den utbredda trådlösa teknik är omöjligt, men Lena Hedendahl vill att man tänker på hur tekniken används.

– Ta till er det här och skydda era närmaste och dig själv, det går inte att ta bort mobilmasterna men vi kan göra det bästa möjliga av situationen. Vi har rätt att få må bra. Och det är inte bara det här med strålningen, skärmtiden ökar också, framför tv, läsplatta, smartphone och dator. Barnen kan få svårt att hinna umgås med kompisar. Vi måste observera att tekniken tar mycket tid, sade hon.

Fakta råd för säkrare telefon- och internetanvändning

Använd mobilen så lite och under så kort tid som möjligt. Använd istället den fasta telefonen med sladd.

Barn och ungdomar under 18 år samt gravida kvinnor bör använda mobilen enbart i nödfall. Fosters och barns nervsystem, som är under utveckling, kan skadas av strålningen.

Prioritera och använd fast internet med sladd i hemmet, på arbetsplasten och i skolan.

När mobilen används, håll den så långt från kroppen och huvudet som möjligt. Håll samtalet kort. Använd högtalarfunktionen. Bluetooth och handsfree är inte riskfritt.

Förvara inte en påslagen mobil i fickor nära kroppen.

Källa: Strålskyddsstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om