Socialdemokraterna i Älvsbyn menar att det låga elevantalet i Vistträsk gör det orimligt att fortsätta bedriva skolundervisning i nuvarande årskurs 1-3, med hänsyn till social kvalité.
Prognoserna visar att dagens 19 elever kommer att minska till färre än 14 elever i tre klasser inom några år. På torsdagens stormöte i Vistträsk kyrka såg ortsborna rött mot den planerade skolnedläggningen.
- Det är inte motiverat att fortsätta att bedriva grundskoleverksamhet i Vistträsk, även om jag personligen tycker att det är tråkigt, sa Sture Nordin (S), ordförande i barn- och fritidsutskottet.
Vänsterpartiet är av samma uppfattning. Därmed kommer kommunstyrelsen, med stor sannolikhet, att besluta den 30 januari att Vistträskeleverna ska flytta till Vidsel. Kommunfullmäktige fastslår beslutet i februari.
Vill vända trend
Mötesdeltagarna påpekade att Vistträsk har genomgått en babyboom, med nio födda barn under 2011. Flera inflyttade föräldrapar har stärkt framtidstron och företagarföräldrarna Dennis Åberg och Sara Bohlin krävde mer tid för att skapa ännu mer inflyttning och marknadsföra byn för att elevantalet ska öka.
- Jag förstår att det är viktigt att ta hänsyn till elevantalet, men varför jäkta? Ge oss tid att vända trenden, sa Dennis Åberg, 27 år.
Socialdemokraterna vek sig inte en tum.
- Under tiden kommer den här skolan, enligt min mening, att vara för liten för att undervisningen ska vara kvalitativ och för att lärarna ska kunna bedriva ett gott arbete med rimlig storlek på arbetslaget. Din önskan att få marknadsföra byn kommer att drabba skolan, sa Linus Sköld, lärare i Vidsel och vice ordförande i S-föreningen.
Det finns även en ekonomisk faktor menar S. Vistträsk skola behöver två pedagoger, men "resursfördelningssystemet" tillåter bara en lärare på grund av det låga elevantalet.
- Ska man snurra runt det här måste kommunen skjuta till en halv miljon kronor för att klara av lärartjänsterna, sa Sture Nordin.
Socialdemokraterna hävdade i debatten att det inte är skolan som ger liv åt byn, utan byn som ger liv åt skolan.
- Finns det inte en skola är det ett stort minus för inflyttningen. När de skulle bygga den nya skolan i Älvsbyn var ett av sossarnas stora argument att det skulle locka fler människor. Det här säger emot det man tidigare har sagt, hävdar Dennis Åberg.
Oppositionen kritisk
Folkpartiet och Centerpartiet vägrar att godkänna nedläggningen endast med lågt elevantal som underlag för beslut. Inga konsekvensanalyser visar hur skolnedläggningen drabbar samhället och vad det kostar i slutändan med skolskjutsar och ombyggnationer.
- Vi kan inte lägga ned en skola med tanke på barnantal och lärares behov av kollegor, utan att ta in samhällsperspektiv, riskanalys och lokalbehovsutredning. Ska skolan läggas ned behövs bättre underlag, sa Inger Lundberg, Folkpartiet.
"Bättre underlag"
Matilda Wiklund (C) önskar, liksom Dennis Åberg, en möjlighet för byborna att förändra situationen själva och marknadsföra byn för att få inflyttning. För henne var det grundidén med skolberedningen.
- Jag skulle skämmas som politiker i kommunstyrelsen att ta beslutet med det här underlaget och verkställa det inom några månader, sa hon.