Sedan 2005 driver han eget företag i Norrfjärden, före det han har alltid jobbat med trä i någon form. Kent Vesterlund är i mångt och mycket självlärd och intresset för skog och hantverk har han haft med sig hela livet.
– Just nu håller jag och min lärling Viktor Svartling på att byta taket på en 200 år gammal rundloge eftersom det rasade in för två år sedan när snömängden blev för stor, säger han.
Till största delen jobbar han med hus och byggnader som beviljats kulturmiljöstöd av länsstyrelsen.
– Ägarna fick ansökan om byggnadsvårdsstöd beviljat till 75 procent för logen som är ovanligt välhållen och ligger i en miljö med tillhörande gård, bagarstuga, stall och uthus. Därför blir den intressant att bevara.
Timringsepoken i länet var kort och den här typen av loge var endast populär under en kortare period i början av 1900-talet. Kent jobbar med olika projekt över hela Norrbotten och Västerbotten.
– Jobb finns det gott om, det är tiden som är bristvaran. Det är jättebra att stödet finns för dem som vill ta hand om sina gårdar, säger Vesterlund.
Ett tag var han ensam i sitt yrke men nu finns också Viktor Svartling och en till nyligen utbildad timmerhantverkare i Råneå.
– Det här är ett roligt och stimulerande yrke och som det ser ut i dag ser jag ingen brist på jobb när jag är klar med utbildningen, snarare tvärtom, säger Svartling.
Bidragsansökningarna i Norrbotten ökar och det tror båda har att göra dels med arvskiften av Norrbottensgårdar och populära tv-program som ”Det sitter i väggarna”.
– Den yngre generationen vill bort med material som inte är ekologiska och nedbrytbara. De vill ha en sundare livsmiljö utan gullfiber och olika plaster. Därför har de ett annat tänk. Nu kommer också att bli ett hårdare lagkrav på att man ska återvinna byggmaterial och då är trä utan tvekan det bästa materialet. Mycket som ligger i tiden nu som talar för branschen, säger Kent Vesterlund..
Nyligen har han restaurerat en mangårdsbyggnad med en utekällare byggd av stora stenblock på Pålmarksgården i Lakafors.
– Det är viktigt att det inte bara står och förfaller. Röda hus med vita knutar vittnar om våra förfäders slit. Allt arbete de lade ned när de högg timmer för hand med yxa och sen byggde. Vår historia ska bevaras. Det är det här som turisterna vill se, säger Kent Vesterlund.