Rivningen av knarkhuset drar ut på tiden

I tolv år har den gamla igenbommade "knarkfabriken" i centrala Vistträsk förargat byborna. Nu har Älvsbyns kommun dragit ägaren till domstol – men kört fast.– Jag misstänker att vi får börja om från början, säger miljö- och byggchef Ingrid Karlsson.

Sven-Erik Bergh är trött på de fallfärdiga husen i Vistträsk. Framför allt den gamla knarkfabriken som stått öde i tolv år.

Sven-Erik Bergh är trött på de fallfärdiga husen i Vistträsk. Framför allt den gamla knarkfabriken som stått öde i tolv år.

Foto: Christoffer Markström

VISTTRÄSK2014-10-22 22:29

Efter mängder av samtal från arga bybor bestämde sig Älvsbyns kommun för att ta krafttag mot det förfallna huset mitt i Vistträsk där polisen hittade 1 000 växande plantor och närmare fem kilo färdig cannabis år 2002. Den 22 augusti 2013 beslutade myndighetsnämnden att förelägga ägaren till fastigheten att rusta upp eller riva bostadshuset senast 31 maj i år. Föreläggandet förenades med ett löpande vite om 10 000 kronor för varje påbörjad månad från och med juni. I dag står huset kvar i samma skick som för ett år sedan, och ärendet har hamnat i mark- och miljödomstolen.

Kan inte betala

Den 39-årige ägaren av huset, som dömdes till fem års fängelse för grovt narkotikabrott efter ett av de största narkotikabeslagen någonsin i Norrbotten, menar att han inte har blivit delgiven kommunens krav förenade med vite. Mark- och miljödomstolen kan inte fastställa att så inte är fallet, och bifaller därför inte myndighetsnämnden yrkande om ett löpande vite på 10 000 kronor.

– På bygg- och miljökontoret är vi hundra procent säkra på att han har fått delgivningen. Han ringde upp mig efter att jag skickat ut den och menade att han inte kunde betala vite samtidigt som han skulle ha råd att riva huset, säger Ingrid Karlsson, som tror att kommunen är tillbaka på ruta ett.

Fasad av asbest

– Mitt förslag till myndighetsnämnden är att vi skjuter på det till våren och ser till att han blir delgiven.

Ägaren har varit i kontakt med Älvsby folkhögskola om en rivning, men parterna kom inte överens om ett pris. Fasaden är av asbest och rivningsarbetet kan bli kostsamt.

– Han ska tydligen ha kontaktat ett företag som kan riva asbestplattorna, så han verkar försöka i alla fall. Vi får hoppas på det bästa, säger Ingrid Karlsson.

Förutom ett flertal samtal genom åren har byborna även lämnat in en namninsamling till kommunen.

"Inget bra intryck"

En av dem som stör sig mest på huset är bybon Sven-Erik Bergh.

– Det ger inget bra intryck av byn när man möts av fallfärdiga hus. Det finns två till i byn som riskerar vite. Det är inte optimalt, särskilt inte med Lavergruvan på ingång, säger han.

Ingrid Karlsson bekräftar att det rör sig om ytterligare två hus.

– Ett ärende gäller tomten, även om jag tror att huset också blir ett ärende framöver. Där är ett fast vite på 10 000 delgivet. Sedan är det ännu ett hus där vi inte fått tag i ägaren.

Vad händer om ägarna inte åtgärdar problemen trots vite?

– Då kan vi inte göra så mycket.

PT har sökt ägaren av "knarkhuset" utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!