Oro bland föräldrar och lärare

Sandra Nordin har barn i två av de nedläggningshotade skolorna. Hon oroas över vad nedläggning skulle betyda för hennes barn.

Vistträskskolan har idag bara förskola och upp till årskurs tre. Förr i tiden hade man även mellanstadie men det lades ner för några år sedan.

Vistträskskolan har idag bara förskola och upp till årskurs tre. Förr i tiden hade man även mellanstadie men det lades ner för några år sedan.

Foto: Håkan Öberg

Vistträsk2020-01-22 17:15

I dagsläget går två av Sandras barn i Vistträsk och två i Vidsel. Ett av hennes barn på högstadiet har en funktionsnedsättning, autism. Trots detta har han till slut efter många år lyckats ta sig in i klassen på högstadiet och bli accepterad för den han är utan att bli mobbad.

– En liten klass med många anpassningar har ju varit a och o för att han ska må bra. Det kommer inte att fungera om han måste till Älvsbyn. Vi har varit dit på besök, men han är så folkskygg att han psykiskt inte pallar att ens gå in i skolan för att det är så mycket folk, säger Sandra Nordin.

En stabil och lugn miljö med få människor och variationer har varit viktigt, och det har han kunnat få i Vidsel.

– Bara det ska bytas lärare måste han veta om det i förväg. Han har sin mentor och behöver henne, det blir väldigt svårt att tappa henne. Så jag vet inte alls vad jag ska göra. Hemundervisning kanske? Jag ser ingen riktig lösning. Det blir jättesvårt, säger Sandra Nordin.

Hon tänker att det kanske finns barn i Älvsbyn som skulle må bra av att gå i Vidsel med mindre klasser istället för att tvinga alla elever till centralorten. Hennes äldsta pojke var med förra svängen 2015 när socialdemokraterna ville flytta högstadiet till Älvsbyn.

– Det är som att det alltid är nära att skjutsa från byarna till centralorten, men långt att skjutsa från centralorten till byarna. Även om barnen inte vill. Min son sa då att han skulle vägra gå i skolan om de tvingade honom till Älvsbyn, säger Sandra Nordin.

Utredningen och tjänstemannaförslagen om nedläggningar kom lite som en blixt från klar himmel för många. De skolgrupper som gick ihop mot nedläggningarna har inte hunnit mobilisera sig. Börje Andersson, musiklärare på Vidselsskolan är en av de som varit engagerad i frågan.

– Det här blev ju ganska så abrupt kan man säga. Många blev tagna på sägnen även om man haft känslan av att det skulle kunna komma tillbaka. Det känns lite påskyndat. Vi hade information om ekonomin i tisdags och det ska beslutas på måndag, säger Börje Andersson.

Han kan däremot konstatera att själva utredningen inte känns lika framstressad som inför förra nedläggningshotet.

– Skillnaden nu mot då är att då kunde vi direkt ganska tydligt se på utredningen och säga att det här stämmer inte. Det var inte underbyggt. Nu har de varit ganska noggranna och har koll på hur många barn som går i skolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!