Mejeriet får nytt liv

Många vistträskare minns det gamla mejeriet tack vare skolbespisningen som förut fanns i källaren. De senaste åren har dock byggnaden stått kall och tom, men nu är det åter full fart i byns äldsta hus. Byaföreningen har tagit över och håller på att rusta upp kåken till en mötesplats för alla.

Lite som en arkeologisk utgrävning, fast med tapeter, har det varit under renoveringarna i mejeriet. Maria Olsson visar hur arbetet fortskridit.

Lite som en arkeologisk utgrävning, fast med tapeter, har det varit under renoveringarna i mejeriet. Maria Olsson visar hur arbetet fortskridit.

Foto: Therese Hedman

VISTTRÄSK2009-11-28 06:00
Det stora trähuset uppfördes i början av 1900-talet när bönder i trakten startade ett eget mejeri. Men 1945 ersattes mjölken och osttillverkningen av privata bostäder och skolbespisning. De senaste åren har huset stått tomt, men nu har byaföreningen tagit över.
- När ägaren beslutade sig för att sälja passade det väldigt väl in att vi köpte det. Tanken är att det ska bli byns hus, en mötesplats för alla, säger Arnold Eklund.
"Bra anda i byn"
När köpet genomfördes i somras var det något av en chansning. Huset hade fått frysa så vattenledningarna var sönder och källaren fuktskadad. Men med hårt slit av ideella krafter är nu värmen i gång igen och källaren räddad från mögel.
- Vi har varit mellan 25 och 30 personer som på något sätt varit inblandade. Sen har vi haft väldigt stor hjälp från lokala företag med material och maskiner, säger Arnold Eklund.
"Otrolig anda
här i byn"
- Det beror på den otroliga andan här i byn. Jag har aldrig varit med om liknande, säger Henry Lindgren som flyttade till Vistträsk från Oxelösund för ett år sedan.
Nu är han också involverad i renoveringarna av byns äldsta hus. Än så länge är den stora samlingssalen på botten av tvåvåningsvillan helt klar.
Premiär med julmarknad
Men trots att mycket återstår kommer det första offentliga evenemanget att hållas redan på lördag. Då ska julstämning spridas när lokala hantverkare och föreningar håller i julmarknad.
- Men idéerna är många. Förslag som bagarstuga, ungdomslokal, rum för kursverksamhet eller logi för turister har kommit fram, säger Kristina Pantzare.
FAKTA Vistträsks mejeri
Före 1900-talet fanns ingen bebyggelse i Vistheden, som det då hette.
1905 lejde mejeriföreningen ut arbetet att bygga mejeriet till byggmästare J.A Bergvall, Sågfors, till en kostnad av 1 650 kronor.
I mejeriet bereddes, förutom mjölk, även ost, smör och vasslesmör. Varorna transporterades sedan till Älvsbyn med hästskjuts.
Efter mejeriets tillkomst växte byn Vistträsk fram.
Källa: "Axplock från Vistträsk historia"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om