Boliden får uppskov att återställa bäcken i Laver

Turerna runt Gråbergsbäcken i Laver har varit många. Nu får Boliden uppskov med återställningen av bäckens dragning till slutet av nästa år.

Gråbergsbäcken har fått dras om under rivningen av den gamla dammen. Återställningen av den ursprungliga sträckningen skulle skett i år, men både Boliden och Mark- och miljödomstolen vill vänta till slutet av 2022 för att växtligheten ska återvända och binda jorden.

Gråbergsbäcken har fått dras om under rivningen av den gamla dammen. Återställningen av den ursprungliga sträckningen skulle skett i år, men både Boliden och Mark- och miljödomstolen vill vänta till slutet av 2022 för att växtligheten ska återvända och binda jorden.

Foto: Christoffer Markström

Vistträsk2021-05-08 17:00

Gråbergsbäcken avvattnar det gamla gruvområdet i Laver. 2012 var dammen i dåligt skick och riskerade att brista, vilket skulle skicka ut mängder med förorenad anrikningssand från Lavergruvan i bäcken som till slut skulle hamna i Piteälven då den är sammankopplad med bäcken.

2015 anmäldes Boliden för miljöbrott då de påbörjat tömningen av dammen utan att ha alla papper inlämnade i tid. 2018 fick Boliden en företagsbot efter att privatpersoner tyckte att bäcken såg förorenad ut. Villkoren för tömningarna var att värdena skulle hålla sig inom angivna värden, men bäcken hade då 300 till 400 gånger högre värden av kadmium och 150 till 200 gånger högre värden av koppar, zink och kobolt.

Tillståndet för rivningen av dammen 2012 innefattade en temporär omledning av Gråbergsbäcken för att sedan återställa den ursprungliga dragningen. Arbetena skulle vara utförda inom åtta år efter att tillståndet vann laga kraft i februari 2013. Det kommer inte hinnas med. Så nu får Boliden uppskov till slutet av 2022.

Tills dess hoppas man att det ska ha börjat växa växter i den omgivande moränen i den del av bäcken som inte hunnit återställas. Växterna kan binda fast jorden och minska risken för grumling och erosion. Mark- och miljödomstolen håller med om att ett växtlager avsevärt minskar riskerna för att olägenheter uppstår och godkänner därför Bolidens ansökan om att förlänga arbetstiden. 

undefined
Ulf Johansson (mitten), här med Per Lönnberg och Lena Nordqvist från miljögruppen i Pite älvdal välkomnar åtgärderna men menar att det skötts dåligt och borde varit klart för länge sedan.

Ulf Johansson är boende i Vistträsk och aktiv i Milijögruppen i Pite älvdal som kämpar emot Bolidens nya planerade gruva i Laver. Han är också positiv till åtgärden då det bara är positivt för miljön.

– Ja jag vet ju att de har varit där och hållit på i sommar så nog var jag nästan lur om att de skulle söka för att få det förlängt. Inte hinner det laga till sig med växtligheten på så kort tid. Så det säger jag ingenting om, det är ju en bra miljöåtgärd så att det inte grumlar, säger Ulf Johansson.

Däremot är han missnöjd med hur hela dammtömningen och arbetet med bäcken gått till, och att det dragit ut så pass mycket på tiden.

– I tillståndet står att de ska vara där vid låga vattennivåer eller frusen mark, men de var ju där hela juli då det regnade så mycket. Sen borde det här varit klart för länge sen, men de har väl slirat på det när det inte varit prioriterat jämfört med gruvtillståndet, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!