Ägaren lovar att knarkfabriken ska rivas

"Knarkhusen" i centrala Vistträsk har stått öde sedan 2002 då två män dömdes till fängelse för att ha odlat cannabis. Nu lovar ägaren att han ska riva husen.- Vi ska åtgärda det och sanera, säger han.

Rutorna har slagits sönder under åren och ägaren har spikat igen hålen på fastigheterna i centrala Vistträsk. Nu hoppas byn att husen äntligen ska rivas. "Vi ska lämna in en rivningsansökan", säger ägaren.

Rutorna har slagits sönder under åren och ägaren har spikat igen hålen på fastigheterna i centrala Vistträsk. Nu hoppas byn att husen äntligen ska rivas. "Vi ska lämna in en rivningsansökan", säger ägaren.

Foto: Joel Gustafsson

VISTTRÄSK2012-08-18 06:00

För tio år sedan gjorde polisen i Norrbotten sitt största narkotikabeslag någonsin. I ett hus i Vistträsk hittades 1 000 växande plantor och närmare fem kilo färdig cannabis.

En 28-årig man dömdes till fem års fängelse för grovt narkotikabrott och hans 22-årige kamrat dömdes till fängelse i sex månader för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Efter domen har både knarkfabriken och grannhuset som männen bodde i stått öde. För några år sedan slog ungdomar sönder fönstren och alla rutor spikades igen

- Alla i Vistträsk vill att de ska bort så vi kan snygga till det och göra en park där. Nu ser det ut som att bygden håller på att dö när man kommer in i byn, trots att det är precis tvärt om, säger Henry Lindgren, ordförande i Vistträsk byaförening.

"Blir en gräsplätt"
Den nu 37-åriga mannen som dömdes för grovt narkotikabrott äger fortfarande både husen som han köpte år 2002. Till PT säger han att han ska lämna in en rivningsansökan.

- Vi tänkte göra det redan i maj i år, men det blev inte riktigt av. Vi hoppas nu att det blir innan hösten då kylan och tjälen kommer så vi kan gräva bort alla ledningar som finns.

Ett av husen har en fasad av asbest och rivningen kommer att bli kostsam.

- Men vi ska åtgärda det, sanera och selektera så att det bara blir en gräsplätt, säger ägaren.

Kontakt med kommunen
För några år sedan genomfördes en namninsamling för att få bort husen. Den lämnades till miljö- och byggkontoret i Älvsbyn som senast i våras pratade med ägaren.

- Vi har kommunicerat och då har han sagt att han ska åtgärda dem, sedan har det inte hänt så mycket. Ärendet kommer att lyftas i nämnden, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef i Älvsbyns kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om