Jonas Berglund gör vad han kan för att hålla nere fastighetskostnaderna för husägaren, som numera bor i en lägenhet i Vistträsk, men förvarar mera skrymmande ägodelar och en del gamla möbler i sin tidigare bostad.
- Som pensionär svider det rejält i kassan varje gång det dyker upp räkningar som ska betalas. Därför ringde jag Vattenfalls kundtjänst i höstas och sa att vi vill säga upp elavtalet för ödehuset, förklarar brorsonen.
- Då jag förklarade mitt ärende fick jag rådet att ha avtalet vilande istället, eftersom man annars kan åka på en jättekostnad om man mot förmodan skulle vilja ha ström i huset igen. Med vilande avtal kan man få strömmen tillkopplad för 5 000 kronor, vilket är en överkomlig summa som jag ser det.
Går inte säga upp
Sämre gick det för Jonas Berglund när han ringde Älvsbyns Energi AB för att säga upp farbroderns vattenavtal:
- Beskedet jag fick var att det inte går att göra det. Enda sättet att bli kvitt den fasta årskostnaden på 1 000 kronor är att riva huset, men det är ju inte aktuellt i det här fallet eftersom min farbror vill ha kvar fastigheten som förrådsbyggnad, säger han.
- Energibolaget har stängt av vattnet för länge sedan genom att vrida igen låset till huvudledningen. Jag förstår inte varför man inte ska kunna ha vattenavtalet vilande utan kostnad som hos Vattenfall.
Fastställt av KF
Energibolagets arbetsledare för VA och avlopp Roger Wiklund bekräftar att fastighetsägaren är skyldig att betala årskostnaden för vattenanslutning så länge huset är kvar.
- Det ingår i de allmänna bestämmelserna som kommunfullmäktige fastställde i samband med taxeförändringarna 2010. Både regelverket och taxan är anpassade till VA-lagen, säger han.
- För energibolaget innebär lagen bland annat att vi aldrig kan ta ut anslutningsavgiften till en fastighet mer än en gång. När avgiften är betald gäller den för alltid, oavsett om den ursprungliga fastigheten rivs och en ny byggs upp på samma tomt.
Roger Wiklund påpekar att abonnenter som i likhet med Jonas Berglund är missnöjda med taxan eller avtalet har möjlighet att överklaga till nationella VA-nämnden.
- Där prövas de enskilda ärendena utifrån VA-lagen.