Sigurd har länsat skogen på "Tall-Kalle"

Under den fina och soliga hösten har Sigurd Granström traskat i skogen och plockat stora mängder karljohanssvamp. Flera ställen i Älvsbyns kommun har under hösten varit rena eldoradot för entusiaster.

Gården Fors har funnits i släkten i generationer.

Gården Fors har funnits i släkten i generationer.

Foto: Maria Johansson

Vistbäcken2018-09-11 21:23

I slutet av 1800-talet fick Sigurds farfar köpa gården Fors med tillhörande byggnader och nio hektar mark av dåvarande Munksundsbolaget, för 800 kronor. Huset ligger vackert beläget i byn Vistbäcken och har funnit i släktens ägo sedan dess. Numer är det makarna Granströms sommarställe.

– Vi är ute så ofta vi kan i skogen, jag och min hustru Eva. Antingen plockar vi bär eller svamp, eller bara njuter av naturen här, säger Sigurd Granström.

De började plocka stenmurklor och sålde till hotell för femton år sedan och han byggde två rejäla torkar för murklorna. Det var bra betalt och gick fint att kombinera med jobbet som lärare.

– Men då kom ett förbud för handel med torkade murklor, så vi slutade plocka.

Karljohan och Sigurd fann varandra några år senare.

–  Jag kom cyklande med våra hundar efter en skogsväg på Nattbergsheden. Plötsligt såg jag svampar över allt längs vägen. I samma veva kom årets kraftigaste skyfall och sandheden förvandlades till en insjö. Det vara bara att glömma svampen.

Ett år senare hittade han och Eva ett liknande ställe. Där plockade de 50 liter karljohanssvamp av bästa kvalité på en timme.

Svampkonsulenten Per-Axel Karlsson i Piteå kontaktades. Av honom fick de råd om vad de skulle göra med all svamp. Han fick också veta att den goda soppen har ett eget smeknamn, ”Tall-Kalle”, bland svampkonsulenterna och att den också är utsedd till den godaste matsvampen av Sveriges svampkonsulenter.

In i det längsta trodde han att 2018 skulle bli ett dåligt år för Karl-Johan, när både hjortron, blåbär och andra bär torkat bort i området.

– Men så kom det helt plötsligt lite regn och svamparna började sticka upp ur jorden, säger han.

Vi sitter i det ljusa köket. Hunden, whippet-tiken Shayna, snart sju år, vilar på kökssoffan i väntan på att få gå ut i skogen. Huset med tillhörande byggnader är välbevarat från den tid det fanns i hans föräldrars ägo och han var barn.

– För ett par år sedan målade vi gården och tillhörande byggnader. Då användes 25 tioliters hinkar med faluröd. Dem är jag rädd om. De kommer alltid till användning när vi ska plocka svamp.

Sigurd Granström har både traditionella sätt och lite nya idéer om hur Karl-Johan ska användas och är sällan rädd för att prova något nytt.

– Med osthyvel gjorde jag tunna skivor och så in i ugnen med lite olja och salt. Det blev goda chips.

Skogen har bjudit honom på många fina upplevelser och bara en gång har han varit nära det stora mötet.

– Jag var på väg i bilen till en myr i närheten när en taxichauför från Malå stannade mig. Han berättade att jag just missat björnen som gick över vägen, med någon sekund. Jag fortsatte till mitt ”snåtterställe” men var inte längre så fokuserad på att plocka. Jag både tittade och lyssnade noggrant efter ljud. Björnfrossan hade drabbat mig, så jag vände hem.

I höst har Sigurd Granström satt personligt rekord då han bärgat hundratals liter karljohanssvamp.

– Ifjol plockade jag tio svampar, året innan plockade vi ingenting och för tre år sedan hur mycket som helst, så utbudet varierar från år till år.

Just därför har han nu lagrat upp ett stort förråd med sopp.

– Jag har inga andra favoriter. Sedan jag mötte Karljohan finns det ingen annan svamp för mig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om