"Vidselskolan lysande exempel på el-slöseri"

Observanta grannar till Vidselskolan har lagt märke till att det ofta lyser i olika utrymmen på skolan under kvällar, nätter och helger. - Med tanke på elpriserna och kommunens dåliga ekonomi är det märkligt att det inte sätts in en ljusvakt, säger bybon Börje Jonsson.

Enligt grannar till Vidselskolan händer det ofta att det lyser i olika skolutrymmen under kvällar, nätter och helger. "Varför sätter kommunen inte in en ljusvakt så att elkostnaderna hålls nere?" undrar bybon Börje Jonsson.

Enligt grannar till Vidselskolan händer det ofta att det lyser i olika skolutrymmen under kvällar, nätter och helger. "Varför sätter kommunen inte in en ljusvakt så att elkostnaderna hålls nere?" undrar bybon Börje Jonsson.

Foto: Therese Hedman

VIDSEL2010-12-09 06:00
Kvarglömda lysen i skolsalar, korridorer och andra rum är enligt Börje Jonsson vanligt förekommande på Vidselskolan.
- Med den tekniska utrustning som finns i dag borde kommunen kunna spara en bra slant på att köpa in en ljusvakt som ser till att lamporna släcks, säger han.
- Som kommuninvånare blir man upprörd när man vet hur den kommunala ekonomin ser ut och hur det sparas inom alla områden, till exempel äldreomsorgen, medan pengarna får rinna iväg på det här sättet utan att någon tar tag i det.
Skolpersonalens ansvar
Anders Nilsson, vd för Älvsbyns Fastigheter, blir förvånad över PT:s uppgift om att lysena brukar lämnas på efter skoltid i Vidsel.
- Oj då! Det måste vi ta itu med på direkten! Jag ska med det snaraste kontakta rektorn och uppmana henne att påminna skolpersonalen om att de ska släcka efter sig då de går för dagen, säger han.
- I första hand är det här en
disciplinfråga som alla anställda på skolan måste ta ansvar för. Vi har definitivt inte råd att slösa med elektricitet någonstans i kommunen.
Vore det inte idé att utrusta Vidselskolan med ljusvakt?
- Ja, det kan man kanske tycka, men som fastighetsbolagets budget ser ut för närvarande med betydande minusposter inom ett flertal verksamhetsområden och med ettårsbudget är utrymmet för sådana investeringar ytterst begränsat, svarar Anders Nilsson, som nyligen äskat 15-20 miljoner kronor till energibesparingsprojekt.
- Jag har upplyst fullmäktige om att det kostar kommunen mellan 125 000 och 250 000 kronor per månad att inte göra något åt den nuvarande energiförbrukningen. Likaså att resultatet av 60 genomförda projekt i landet visar att det gett kommunerna en besparing på mellan 15 och 22 procent. "Har vi råd att vänta?" frågade jag fullmäktige.
Enkel sparåtgärd
Anders Nilsson har inte fått något svar från politiken än så länge, än mindre några pengar till energibesparingsåtgärder.
- Men oavsett hur det blir med den saken förutsätter jag att alla kommunanställda, inklusive skolpersonalen i Vidsel, gör vad man kan för att hålla nere energikostnaderna, bland annat genom att göra en så enkel sak som att släcka lysena då man lämnar lokalerna, säger Anders Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om