Vidsels elevråd räddade resa

På torsdag kväll åkte Vidselskolans elevråd på högstadiet iväg till Klintehamn för att vara med på helgens nationella elevrådsutbildning. Detta efter att på mindre än en vecka själva fixat sponsorer till resan via ortens småföretagare.

När skolan inte kunde ställa upp och finansiera resan till elevrådsutbildningen på Gotland fixade Vidselskolans elevråd sponsorer själva via ortens småföretagare. Från vänster Elin Eriksson, Isabell Sandgren, Natalie Henriksson, Niklas Stenman, Jenny Dahlberg och Cecilia Lundh.

När skolan inte kunde ställa upp och finansiera resan till elevrådsutbildningen på Gotland fixade Vidselskolans elevråd sponsorer själva via ortens småföretagare. Från vänster Elin Eriksson, Isabell Sandgren, Natalie Henriksson, Niklas Stenman, Jenny Dahlberg och Cecilia Lundh.

Foto: Britt Lindgren Blom

VIDSEL2009-10-02 06:00
Elevrådet i Vidsel består av sex elever: Niorna Isabell Sandgren och Elin Eriksson, åttorna Cecilia Lundh och Natalie Henriksson, samt sjuorna Jenny Dahlberg och Niklas Stenman.
- Elin och jag delar på ordförandeskapet, berättar Isabell Sandgren när PT träffar högstadiegänget några timmar innan de ska sätta sig på tåget i Älvsbyn för att åka till elevrådsutbildningen på Gotland.
Ordnade sponsorer
Utbildningen arrangeras årligen av Sveriges Elevråd, Svea, på olika platser i landet.
- För två år sedan var jag med på kursen som anordnades i Umeå, säger Elin Eriksson.
Att resan blir av i år är elevrådets egen förtjänst.
- För bara en vecka sedan fick vi veta att vi högst skulle kunna få 9 000 kronor från skolans elevrådsbudget för att åka till Klintehamn. Enligt de uppgifter vi hade då skulle resan för oss sex elever plus en lärare kosta närmare 15 000 kronor, berättar Cecilia Lundh.
- Då satte vi igång att ringa på fritiden till olika företag i Älvsbyns kommun och be om sponsorhjälp. Hos de större företagen, typ Älvsbyhus, fick vi nobben direkt, men småföretagarna i Vidsel och Bredsel ställde upp.
På några dagar har Cecilia Lundh och hennes kompisar i elevrådet fått ihop cirka 10 000 kronor i ekonomiskt stöd.
Vana att kämpa
- Företagarna häromkring förstår varför det är så viktigt för oss att träffa elevråd från andra kommuner i Sverige just i år. Eftersom högstadiet i Vidsel är nedläggningshotat kämpar både företagarna och vi allt vi kan för att få behålla skolan, förklarar Isabell Sandgren.
- Förhoppningsvis kommer vi att träffa andra elever som varit med om samma sak och har tips på vad vi kan göra för att få politikerna att ändra sig. Som motprestation vill våra sponsorer att vi ska redovisa vad vi lärt oss i Klintehamn för den nystartade gruppen "Rädda Vidselskolan".
Elevrådet på Älvåkraskolan i Älvsbyn ska inte åka på elevrådsutbildningen.
- Då vi frågade varför fick vi veta att de inte har råd för att de inte får några pengar från kommunen. Så lätt ger vi inte upp i Vidsel! Vi är vana att kämpa själva för alla möjliga saker till skolan. Det tänker vi fortsätta med, säger Isabell Sandgren och får medhåll av sina medresenärer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om