Vidsel trötta på centraliseringar

Framtiden för distriktssköterskemottagningen i Vidsel är osäker. Landstingsstyrelsen utreder just nu om man måste lägga ner filialen för att möta sparkraven.– Det är en så otroligt landsbygdsfientlig politik som S och V för, säger bybon Tommy Fors.

Tommy Fors beskriver vårdsystemet i dag som en tjock korv med smala ändar. Centraliseringar gör det svårt för dem med mindre behov att ta sig in, menar han. Inga Berglund håller med och tycker att landstingsstyrelsen ska låta bli distriktssköterskemottagningen i Vidsel.

Tommy Fors beskriver vårdsystemet i dag som en tjock korv med smala ändar. Centraliseringar gör det svårt för dem med mindre behov att ta sig in, menar han. Inga Berglund håller med och tycker att landstingsstyrelsen ska låta bli distriktssköterskemottagningen i Vidsel.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2015-12-29 20:20

Landstingsstyrelsen vill lägga ner filialverksamheterna i Glommersträsk, Moskosel och Slagnäs. Man ska även göra en översyn av Norrbottens övriga sju filialer – bland annat Vidsels. Genom att koncentrera personalen till hälsocentralerna ökar tillgängligheten till vård och behandling hävdar man.

Vidselsborna Inga Berglund och Tommy Fors tror inte att centralisering är framtidens melodi.

– Vi vill bestämt opponera oss mot det resonemanget. Det är så feltänkt att centralisera för att bibehålla specialitet, utbildningsnivå och kunna rekrytera rätt personer, säger Tommy Fors.

"De får ett helvete"

Tommy Fors är sjuksköterska i grunden och har arbetat inom vården i hela sitt liv. Han illustrerar problemen genom att rita en tjock korv med smala ändar.

– När patienten ska ta sig in i det här centraliserade systemet så blir mottagandet väldigt smalt och tveksamt. Vad händer då när folk som egentligen har rätt okvalificerade men ändå återkommande behov behöver vård och stöd. De får ett helvete att ta sig in – och de ska dessutom tvingas åka tio mil.

Likadant ser det ut i andra ändan, menar Tommy Fors.

– Resurserna minskar och minskar till utskrivningsdagen och när man kommer ut händer ingenting. Det är svårt att få arbetsterapi eller hjälp i hemmet.

Knepigare maskiner

I mitten av den centraliserade korven finns alla specialister, alla resurser och alla pengar.

– Där är vården dyr. Det krävs knepigare och knepigare maskiner och liknande, säger Tommy Fors.

Han tycker att det ska se ut precis tvärtom och då är distriktsköterskemottagningar viktiga.

– Då har man jättestor kontakt men också en möjlighet att göra de undersökningar som krävs för att sedan skicka vidare patienten till den specialiserade vården. Den är inte stor, men hemskt koncentrerad och hemskt specialiserad, säger Tommy Fors.

"Åldras där vi bor"

Inga Berglund tycker inte att det behövs en översyn av filialen.

– Hon kommer upp två dagar i veckan och hon har fullt upp. Ska man ha landsbygden kvar så måste man ha ett understöd. Behovet minskar inte om man tar bort distriktssköterskan.

Det blir i stället en dyr historia ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, menar hon.

– Man kanske måste flytta till ett särskilt boende bara för att man inte har det här stödet. Vi måste få chansen att åldras där vi bor så länge vi inte behöver specialisthjälp, säger Inga Berglund.

Sågar politiken

Tommy Fors tycker att Hälso- och sjukvårdslagen ställer till det.

– Den säger att kommunerna inte får ha några egna läkare. Det sätter stopp för mycket. Tänk om kommunen hade en egen läkare som kunde sköta om åldringsvården i stället för att vi ska behöva använda landstingets läkare.

Han sågar även Socialdemokraterna och Vänsterpartiets landsbygdspolitik.

– Man undrade ju vad vi skulle få för den här skattehöjningen på en krona. Nedskärningar är tydligen svaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om