Utökat område för vapentester

Länsstyrelsens beslut att bevilja utökat testområde för Vidsel Test Range har förargat de berörda. Provplatschef Mats Hakkarainen menar dock att beslutet – som väckt stor uppståndelse i media – inte är någon nyhet.– Vi har gjort det här ända sedan 1997, säger han.

Provplatschefen Mats Hakkarainen (till höger) hjälper till att fästa nosen på en robot. Han är osäker på om de kommer att använda det utökade området till våren. (Arkivbild)

Provplatschefen Mats Hakkarainen (till höger) hjälper till att fästa nosen på en robot. Han är osäker på om de kommer att använda det utökade området till våren. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2014-11-21 19:14

Vidsel Test Range har återigen fått tillåtelse att bedriva vapentester i ett utökat skyddsområde nordväst om Jokkmokk under tre perioder mellan 2 februari och 5 juli nästa år. Det utökade området är cirka 210 kvadratkilometer stort och testerna får maximalt bedrivas i 25 dagar varje period – högst fem dagar i sträck. Enligt provplatschefen är beslutet inget annat än nya nyttjandeperioder.

– Vi har haft de här möjligheterna tidigare och vi har använt ungefär samma perioder då också. Vi har gjort det ända sedan 1997, säger Mats Hakkarainen.

Utökad information

Han konstaterar även att det utökade området inte används varje år.

– Vi har använt området när det har funnit behov för att göra prov på den här militära förmågan. Det har inte varit varje år, och något år har det kanske varit en eller två gånger som vi har använt oss av det här.

Finns det något nytt med detta beslut jämfört med tidigare år?

– Det som är nytt är att länsstyrelsen har sagt åt mig att jag har utökad informationsplikt. Förut har vi informerat via brev och tidningar, men nu har vi även varit uppe i Jokkmokks kommun och informerat. Det är väl det som är det nya.

Kan det vara orsaken till uppståndelsen?

– Det är svårt att säga. Jag kan bara säga vad jag har gjort, och sedan vet ju du hur det har blivit.

Ingen avlysning

Han är inte helt säker på att det blir aktuellt att använda det utökade området.

– Eftersom vi har ansökt om de här perioderna så måste de ha funnits en beställare bakom. Sedan om det blir verklighet, det vet jag inte i dag. Vi har fått tillstånd av länsstyrelsen, men vi har inte gått ut med någon avlysning än.

Vad händer när ni fått tillståndet?

– När vi har fått det beslutet så meddelar vi det till beställaren, men då är vi fortfarande inte vid avlysning. Det har ju hänt att vi har haft tillstånd för det här men det inte har blivit av. Då har vi gått ut med det direkt.

"Rikets säkerhet"

Uppförda turistföretagare är rädda att förlora kunder på grund av avlysningar på kort varsel. Något som inte är möjligt enligt Mats Hakkarainen.

– Nej. Eller det skulle man kunna göra, men då handlar det om rikets säkerhet och där är vi inte. Vi börjar informera ungefär sex månader innan testerna. Tre månader före börjar vi avlysa och säga att det verkligen kommer hända, då ska de veta hyfsat vad som gäller. När det är två veckor kvar går vi ut i tidningar också.

"Daglig kontakt"

Enligt platschefen finns det en eller två bofasta inom området.

Vad har ni för ansvar mot dem?

– Vi har erbjudit dem att få hjälp att ta sig in och ut från området. Någon gång vet jag att vi har gjort det med helikopter precis innan provet genomförs. Det blir daglig kontakt med dem. Övrig information och avlysningar är mer till för allmänheten.

De bofasta har uttryckt en oro för att det utökade området ska bli permanent.

– Det är till för att öka avstånd och skyddsavstånd, så vi använder det ytterst sällan. Som mest sedan det här började har det hänt tre gånger på ett år, säger Mats Hakkarainen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om