Upprörda föräldrar fruktar det värsta

Det var en enad front med föräldrar från Vidsel, Vistträsk och Bredsel som mötte politiker från oppositionen på onsdagskvällen. Skolgruppen ser nedläggningen av högstadiet som en tvåstegsraket till att lägga ner hela skolan.

Börje Andersson, lärare på Vidselskolan, ifrågasätter tjänstemännens siffror i sparförslaget till budgetberedningen.

Börje Andersson, lärare på Vidselskolan, ifrågasätter tjänstemännens siffror i sparförslaget till budgetberedningen.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2015-09-23 22:43

Att kommunen sparar 3,3 miljoner kronor på att flytta högstadiet i Vidsel till Älvsbyn tror inte föräldrarna från Vidsel, Vistträsk och Bredsel på. De har tittat igenom budgetberedningens förslag och menar att många punkter inte går ihop.

– De verkar som att de vill få det att se ut som att man sparar mer än vad man gör bara för att man ska kunna lägga ner högstadiet och sedan riva byggnaden så att man inte kan ändra sig, säger Börje Andersson, lärare på Vidselskolan och aktiv i byaföreningen.

Skeptisk till siffror

Bland annat undrar man hur kommunen tänkt när man skriver att man sparar in cirka 1 250 000 kronor på minskad fastighetskostnad.

– Vi har kollat elmätaren i källaren, fjärrelämätaren, vattenmätaren och pellets, samt lagt på en schablonkostnad på 150 000 kronor. Det blir drygt 800 000 kronor för hela skolan. Det borde ju betyda cirka hälften för bara högstadiet, säger Börje Andersson.

Många politiker på plats var också skeptisk till många siffror. Bland annat Robert Andersson (KD), Johannes Granström (FP) och Göran Lundström (C).

"En extrabuss"

Harry Granlund från Granlunds Buss närvarade också. Han tyckte det var anmärkningsvärt att kommunen tycker sig spara 125 000 kronor på att slippa bussa Vidselselever till badhuset – när man i stället kan tvingas sätta in en extrabuss för att köra 54 elever till skolan varje dag.

– Jag vet inte hur de har tänkt, men som jag ser det måste det in en extrabuss. Det är styvt räknat en miljon kronor per år, säger han.

Föräldrarna uttryckte även en oro för att resten av skolan ska gå samma öde till mötes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om