Unga villaägare överväger flytt

Nedläggningshotet mot högstadiet i Vidsel påverkar inte bara elevernas familjer. De yngre villaägarna fruktar nu att byn ska förfalla utan skola – och att de tvingas flytta.– Tvingas man flytta på grund av nedläggningar så flyttar man inte till Älvsbyn, säger Liv Hedman.

Franziska Möller (till vänster) och Liv Hedman har båda flyttat från Älvsbyn och köpt var sitt hus i Vidsel. "Det kostar ju mer att pendla 8 mil om dagen än att äga ett hus här", säger Liv Hedman.

Franziska Möller (till vänster) och Liv Hedman har båda flyttat från Älvsbyn och köpt var sitt hus i Vidsel. "Det kostar ju mer att pendla 8 mil om dagen än att äga ett hus här", säger Liv Hedman.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2015-10-11 05:00

Vidsel har – likt många andra byar i Älvsbyns kommun – blivit en attraktiv plats för yngre människor att flytta till. Liv Hedman, 21 år, Franziska Möller, 21 år, Sandra Pettersson, 27 år, och Evelina Rodin, 30 år, äger alla var sitt hus i byn. Men de har satt framtidstron i halsen efter nedläggningshotet mot högstadiet.

– Det är inte bara skolan som läggs ner. Alla som har barn i skolan kommer flytta, och då blir det mindre folk här över huvud taget. Då påverkas allt, vi kanske inte har kvar Tempo till exempel. Då är det ju ingenting kvar, säger Liv Hedman.

Känner sig sviken

– Vi vill ju bo här, men inte bara för att ha ett hus och ett jobb. Man måste ha ett socialt liv också, fortsätter hon.

Både Sandra Pettersson och Evelina Rodin har barn i de yngre åldrarna. De är oroliga över att resten av skolan ska läggas ner inom ett par år.

– Det känns ju som att det kommer bli så. Jag har barn som inte har börjat skolan än. Skulle det bli så att man lägger ner så skulle vi fundera på att flytta, och inte till Älvsbyn utan då skulle man flytta från kommunen skulle jag känna. Man känner sig som lite sviken av kommunen i så fall, säger Sandra Pettersson.

"Fruktansvärd tid"

Evelina Rodin flyttade till Vidsel för att ge sina barn en trygg uppväxt i en liten by. Hon hoppas verkligen högstadiet blir kvar.

– Det förstör ju den enorma tryggheten man har när man bor på ett sånt här litet ställe. Just årskurs 7-9, det minns jag själv, var ju en fruktansvärd tid. Känslorna går upp och ner och den tiden påverkar väldigt mycket hur vuxenlivet blir. Så det känns inte bra att behöva skicka barnen till Älvsbyn i stället.

Liv Hedman har varit med om en liknande förändring i Kåbdalis.

"Helt vansinnigt"

När man började bussa barn till Jokkmokk var det många som valde att lämna byn.

– Det var jättetråkigt. Hade det inte varit för backen så hade inte Kåbdalis funnits nu, säger Liv Hedman.

Hon jobbar liksom de andra i Vidsel, men hade hellre flyttat från kommunen än att pendla till Älvsbyn.

– Inte vill jag pendla. Det blir ju åtta mil per dag, det är dyrare än att ha huset. Helt vansinnigt.

Framtidstron i Vidsel växer enligt tjejerna.

– Det flyttar hit mycket yngre. Många flyttar hem igen, och vissa flyttar hit eftersom det är bra pris på husen, säger Sandra Pettersson.

"Går att utveckla"

Däremot upplever de inte att kommunen tror på Vidsel.

– Helena Öhlund pratar ofta om framtidsrika Älvsbyn, men det känns inte så. Det är mer framtidsrika centrum som gäller, säger Sandra Pettersson.

Franziska Möller bodde sex år i Älvsbyn innan hon valde att flytta till Vidsel. Hon håller med Sandra och tycker att det är fel inriktning av kommunen.

– Det är byarna som är framtiden, det är dem som går att utveckla. Älvsbyn är redan stort, byarna går ju att bygga ut, säger hon.

De förstår kommunens situation men tycker att det är fel att spara på skolan. I alla fall så länge underlaget räcker till.

"Alla kämpar"

– Skulle det vara så att det gick 10 elever på högstadiet hade det varit en annan sak. Men det är ändå 54 stycken, och de närmaste åren kommer det ju inte minska drastiskt, säger Sandra Pettersson.

Trots att delar av skolan blir kvar påverkar flytten alla barn.

– Alla hela vägen ner i klasserna pratar ju om det. Min sjuåring kom hem och frågade vad vi skulle göra om det inte finns någon skola.

Byns egen framtidstro har enat Vidsel och alla drar åt samma håll.

– Skolnedläggningar har ju varit upp för diskussion många gånger, men den här gången känns det verkligen som att alla kämpar för att högstadiet ska vara kvar, säger Sandra Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om