– Det är ganska vanligt att vi upptäcker skräp i naturen, säger Sofia Perä, biträdande projektledare för ReBorn, ett projekt på länsstyrelsen som syftar till att återställa vattendragen.
I och med flottningen ändrades vattendragens utseende, men länsstyrelsen försöker återställa dem till deras naturliga skick och få till ett fungerande ekosystem genom att bland annat återföra stenar och skapa forsnackar med hjälp av grävmaskiner. Det var under arbetet vid Vitbäcken, i närheten av Vitberget, som en medarbetare hittade bråten. För att kunna fortsätta med arbetet och inte riskera att få ut skräpet i vattnet måste det flyttas.
– Jag åkte ut till platsen tillsammans med min chef och en kollega. Det var en ganska brant lutning där så vi fick dra upp grejerna med rep. Det är inte länsstyrelsens uppgift att plocka skräp, men vi hade inte tid att vänta då grävmaskinen nästan var framme vid dumpningsplatsen, säger Sofia Perä.
Där låg bland annat en järnspis, rostiga tunnor, avgassystem, stängseltråd och plastkrukor. Ett träd hade vuxit genom en cykel. En kaninbur hade börjat rosta.
– Jag tycker det är dåligt. Det finns återvinningsstationer. Vi har en skyldighet att inte skräpa ner i naturen. Vissa av de här sakerna kan vara skadliga för djur. Och plast tar ju en evinnerlig tid för naturen att bryta ner.
Markägaren Svea Skog är underrättad om händelsen. Stena Recycling såg ett inlägg som länsstyrelsen postat i Facebook-gruppen ”Vatten i norr” och ska ta hand om det undanplockade avfallet.