Tvillingarna flyttade hem

Tvillingarna Johan Åhlund och Niklas Jonsson flyttade tillbaka till tryggheten på Krongårdsstigen för att bilda familj.- Vi hoppas att det blir en trend. Byns framtid hänger på vår generation, säger nygifte Johan Åhlund, 27 år.

På Krongårdsstigen får barnen växa upp i ett tryggt område. Tvillingarna Nicklas och Johan flyttade hem med Melvin, två år, Knut, två månader och Vilja, fyra år. "Vi hoppas att det blir en trend", säger Johan Åhlund, 27 år.

På Krongårdsstigen får barnen växa upp i ett tryggt område. Tvillingarna Nicklas och Johan flyttade hem med Melvin, två år, Knut, två månader och Vilja, fyra år. "Vi hoppas att det blir en trend", säger Johan Åhlund, 27 år.

Foto: Joel Gustafsson

VIDSEL2012-08-22 06:00

När Jan Jonsson satte upp huset i Vidsel 1978 var de tredje familjen att bygga på Krongårdsstigen.

Året efter växte villorna upp som svampar och grannkvarteret Björnstigen/Älgstigen skapades för att möta efterfrågan på boende i den blomstrande byn.

- Det har varit många barn på kvarteret. Nu är vi äldre och många har flyttat hemifrån, säger Jan Jonsson, 59 år.

Tvillingarna flyttade hem
Därför var det en dröm som gick i uppfyllelse när Jan och Cetty Jonssons tvillingpojkar Nicklas och Johan köpte hus på kvarteret.

- För oss är det jätteroligt att ha tvillingarna och barnbarnen på samma kvarter, säger Jan Jonsson.

Byggnadssnickaren "Nicke" Jonsson, 27 år, tröttnade på att bo i Piteå och våren 2011 hittade han och sambon Jenny Lindblom drömhuset för dem och sonen Melvin.

- Jag trivdes så bra här när jag växte upp och för barnen är det jättebra att vara nära farmor och farfar, säger han.

Jakt och fiske
Ett år senare köpte brorsan grannhuset och nygifta Johan och Sara Åhlund flyttade in med fyraåriga dottern Vilja och sonen Knut som föddes i sommar.

- Det är ett billigt boende. Det är tryggt för barnen och nära till jakt och fiske, säger Johan Åhlund vars svärföräldrar också flyttat till Vidsel för att vara närmare barnbarnen.

- Han lyckades lura hit mig och nu trivs vi jättebra. Det är jättefint i Vidsel med närheten till naturen och skolan, säger Sara Åhlund, 27 år, från Piteå.

Tomma tomter
I Vidsel får du nu en fin villa för 150 till 300 tusen kronor. Bostadspriserna är så låga att många har köpt hus för avhämtning och fraktat dem till städerna.

På Krongårdsstigen står två tomma tomter och ett ödehus. Nicke och Johan är en av flera som vill vända den negativa trenden.

- Vi hoppas att fler flyttar in. Det har faktiskt skett en babyboom här de senaste fyra åren, säger Nicklas Jonsson.

"Positivt för byn"
Några hus bort bor Anna och Dennis Eriksson. Deras dotter Marie sitter på farstubron och vilar efter ett träningspass.

- Det har varit ett jättebra kvarter att växa upp i med mycket barn i min ålder, säger Marie Eriksson, 26 år.

Numera bor hon i Luleå och jobbar som idrottsvetare. En anledning till att Marie Eriksson inte vill flytta tillbaka - trots att hon trivs i Vidsel.

- Men många av mina klasskompisar har flyttat tillbaka. Det är positivt för byn.

Lavergruva ger hopp
Grannarna på kvarteret uttrycker glädje över att ungdomarna flyttar tillbaka igen. Pensionerade Älvsbyhussnickaren Sune Eriksson slöjdar i garaget och berättar att han aldrig vill flytta från Krongårdsstigen.

- Alla här är så trevliga och hjälper varandra, säger han.

Det konstanta orosmomentet för Vidselarna är om byns skola får vara kvar eller inte. Oskar Eriksson, 19 år, försöker se positivt på framtiden.

- Vidsel är ingen by som växer, men det har flyttat hit yngre människor. Med Lavergruvan hoppas jag att det kan flytta in fler då det finns gott om bostäder, säger han.

Läge: Nära skolan i Vidsel omgärdat av skog och närliggande villaområden med Piteälven några stenkast bort.

Längd: Cirka 400 meter

Bebyggelse: 17 villor

Invånare: 43 personer

Fått sitt namn: Petter Anton Sundkvist flyttade 1876 till Vidsel som första kronjägare till det nyinrättade bostället Krongård nära nuvarande Vidselsskolan och Krongårdsstigen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om