Det var sommaren 2019 som Piteå-Tidningen skrev om fastigheten första gången. Den ligger mitt i en lugnt villaområde och påminner mer om en bilskrot än en villa med tomt. Både kommun och åklagare har agerat mot ägaren redan. I somras dömdes ägaren för miljöbrott då marken hade tio gånger högre gränsvärden för olika gifter än vad som är tillåtet. Ägaren sa till rätten att det redan fanns många bilar på gården när den köptes, och att ägaren köpt några bilar för att få ihop en fungerande bil.
Kommunen har också ansökt om att utdöma ett vite till ägaren för att få bort skrotbilar, läckande motorer och bråte från gården. Nu har ägaren hunnit forsla bort några bilar. Bland annat har en minibuss med utländsk skylt som dragits till en parkeringsficka på väg 374 där den stått övergiven under sommaren.
– Vi har fått in klagomål och vi har varit dit och sett att det står ett fordon där. Vi har rapporterat det till trafikverket, från kommunens sida kan vi inte transportera bort dem då de står längs statlig väg, säger Tobias Ström, miljöinspektör i Älvsbyn.
Jämför man de bilar som har registreringsskylt med vad som tagits upp i förundersökningen för miljöbrott har åtminstone fyra nya bilar tillkommit.
Turistföretagaren Alexander Conrad som äger grannfastigheten har tagit strid mot skrotbilarna. Men han är uppgiven då det gått år utan bättring. Nu tror han det kommer att bli ännu fler.
– De har forslat bort åtta bilar i sommar och höst. Två av dem är dumpade vid riksväg 374. Nu har de börjat köra dit nya skrotbilar till tomten inför vintern. Inget har förbättrats utan skrotsamlandet fortsätter som vanligt, säger Alexander Conrad.
Kommunen bekräftar att fler bilar har tillkommit.
– Det är ganska många bilar i beslutet, men det stämmer att det har tillkommit några fler fordon, säger Tobias Ström.
Kommunen ansökte först om vite på 120 000 kronor och 50 000 kronor för varje överträdelse. Det har nu nedjusterats till 30 000 kronor.
– Det första var ett schablonbelopp som har behövt sättas ned med tanke på omständigheterna, säger Ström.
Vad händer om man inte bryr sig om vite och böter? Har ni några kraftigare verktyg?
– Det är i så fall när kronofogden blir inblandad, om vi skulle kunna vara behjälpliga och transportera bort fordonen. Vi har inte behövt använda oss av Kronofogden i den här sortens ärenden förut, säger Tobias Ström.