Kommunen försöker minska sina lokalytor, en av lokalerna som ska avyttras är kulturhuset i Vidsel. I samband med att låg- och mellanstadiebyggnaden rivs så kommer kulverten som förser kulturhuset med värme också att rivas. Bygdeföreningen har fått ett erbjudande att köpa lokalen, men det är svårt för en förening i en liten by att betala för kalaset.
– Vi ska få köpa det för en krona. Men vi är tveksamma, för det blir ganska dyrt, säger Benny Dahlberg, ordförande i Vidsels bygdeförening.
När erbjudandet från kommunen kom så ville Älvsbyns fastigheter ha svar så fort som möjligt. Men med rådande omständigheter har föreningen fått till den sista oktober på sig att komma med ett svar.
– Vi måste få lite tid på oss att undersöka olika alternativ för värme och allt möjligt runtikring det. Vi har fått energideklaration från kommunen och driftskostnaden är runt 100 000 kronor per år. Den ekonomin har vi inte. Vi kanske kunde hålla igång det några år, men sen är vi bankrutt i så fall, säger Dahlberg.
Cirka 100 hushåll med en medlemsavgift på 150 kronor om år blir 15 000 kronor i intäkter för bygdeföreningen. Tillsammans med kommunens bidrag för bygdegårdar blir det cirka 27 500 kronor. Även om det också tillkommer inkomster från arrangemang och uthyrning blir det svårt att hitta pengarna. Därför har man även börjat kolla på andra alternativ. Bland annat institutionsbyggnaden på skolgården, eller NO-huset som det också kallas.
– Vi har skickat en fråga till kommunen om NO-huset. Dit skulle förskolan flyttas, men vet inte, de kanske också ska in i huvudbyggnaden. Det är så mycket ryktesspridning om allt sånt, så vi har hört av oss för att reda ut vad som gäller och få svar på lite frågor om den och se om den kan vara ett alternativ, säger Dahlberg.
Med det sagt så har man inte heller gett upp helt på kulturhuset.
– Vi är öppna för allt, bara vi ser att det finns en möjlighet så. Vi väntar med att ta beslut tills vi har undersökt alla alternativ helt och hållet, säger Dahlberg.
När bygdeföreningen får svar från kommunen om NO-huset ska de kontakta övriga föreningar i byn för att se om det går att ordna ett samarbete för att driva någonting tillsammans. Man samlar för närvarande också in åsikter från medlemmarna i brevlådan på Tempo.
– En lokal måste vi i alla fall ha. För en förening utan föreningslokal, den föreningen dör ju, säger Benny Dahlberg.