Stopp för flyktingmottagning

Migrationsverket vill placera 180 asylsökande i Leif Ögrens tomma lägenheter på torget i Vidsel. Älvsbyns kommun menar att de inte kan ta emot fler flyktingar.- Våra verksamheter klarar inte av det, säger kommunalrådet Bill Nilsson (S).

Älvsbyns kommun stoppar Migrationsverkets planer att hyra 48 lägenheter på torget i Vidsel. Husen är uppvärmda, men saknar hyresgäster. "Det är synd om husen skall stå tomma när det samtidigt finns ett behov av bostäder för asylsökande", säger Leif Ögren.

Älvsbyns kommun stoppar Migrationsverkets planer att hyra 48 lägenheter på torget i Vidsel. Husen är uppvärmda, men saknar hyresgäster. "Det är synd om husen skall stå tomma när det samtidigt finns ett behov av bostäder för asylsökande", säger Leif Ögren.

Foto: Joel Gustafsson

VIDSEL2012-02-04 06:00

Migrationsverkets anläggningsboenden är fullsatta och asylsökande placeras på vandrarhem och i stugbyar. I dagsläget söker myndigheten cirka 2 000 platser i landet och enheten i Boden såg ett tillfälle att hyra Leif Ögrens 48 lägenheter på torget i Vidsel.

- Jag hade gjort en plan för att renovera lägenheterna och de ville flytta in i etapper så fort som möjligt, säger Leif Ögren, Euro Apartments AB.

Kommunledning satte stopp
Efter Migrationsverkets möte med kommunchef Magnus Nordström, socialchef Hans Nyberg och kommunalrådet Bill Nilsson (S) tog det stopp.

- Kommunen upplevde att de inte hade resurser att ta hand om fler asylsökande, säger Ann-Gerd Malmström, biträdande enhetschef på Migrationsverket Boden.

"Tillfälliga boenden"
Så länge Älvsbyns kommun säger nej kommer myndigheten inte att inrätta något asylboende.

- Vi vinner absolut ingenting på att gå emot kommunerna. Det krävs ett gott samarbete med dem och det gör man bara i yttersta nödfall.

Har ni hittat något annat boende för dessa asylsökande?
- Nej, det har vi inte. De bor kvar i våra tillfälliga boenden, säger Ann-Gerd Malmström.

"Ingen möjlighet utöka"
I dagsläget bor 268 asylsökande i Älvsbyn. Bill Nilsson berättar att kommunen vill ställa upp för Migrationsverket, men att det finns begränsningar i bland annat skola och förskola.

- Människorna ska integreras och det är inte bara att stoppa in dem i en lägenhet. Just nu har vi väldigt många människor här och ambitionen är att göra ett jättebra jobb. Vi ser ingen möjlighet att utöka det. Våra verksamheter klarar inte av det.

Det har inte något att göra med att det är Leif Ögren som hyr ut husen?
- Nej, så är det inte. Det är Migrationsverket som skulle hyra det. Det är inte Älvsbyns kommun.

Bärföretagaren från Roknäs har tidigare varit i konflikt med kommunen angående Bergsparken och driften av poolen i Nyfors.

- Jag hoppas inte det har något att göra med att kommunen vill att det ska gå dåligt för mig, säger Leif Ögren.

Ekonomisk uppsving
På tisdag har han bjudit in företrädare för kommunen samt bybor till kulturhuset i Vidsel för att diskutera flyktingmottagandet. Uthyrningen skulle innebära en ekonomisk uppsving för Leif Ögren. I dag värmer han upp husen utan intäkter och enligt honom skulle pengarna gå till att rusta upp och underhålla husen.

- Vi har råd att ha dem tomma. Men det är ju en fördel att fastigheterna används för permanent boende så Vidselsborna kan se att det finns gardiner och lyse i fönstren. Det är synd om husen skall stå tomma när det samtidigt finns ett behov av bostäder för asylsökande.

FAKTA Turerna med Migrationsverket

Leif Ögrens fastigheter på Torggatan i Vidsel har före 2004 varit boende för flyktingar. Husen består av 8 treor, 25 tvåor och 15 ettor och uthyrs i dag till tre fast boende samt bärplockare under hösten. Enligt Migrationsverkets modell med två asylsökande per rum innebär det plats för cirka 180 boende.

9 januari blev Leif Ögren kontaktad av Migrationsverket som var intresserad av att hyra samtliga lägenheter.

18 januari inspekterade fyra tjänstemän på Migrationsverket lägenheterna. Leif Ögren lämnade ett prisförslag och en plan utarbetades för att renovera lägenheterna i etapper. Leif Ögren ställde krav att det skulle finnas personal från Migrationsverket på plats.

27 januari meddelade Migrationsverket att de var nöjd med förslaget, men drar tillbaka erbjudandet då Älvsbyns kommun var negativ till idén.

Källa: Leif Ögren, Euro Apartments AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om