Ett runt hål på närmare två meter uppenbarade sig på sidan av vägen och drog med sig en del av vägbanan. En titt in genom hålet visar att hålet också går en liten bit in under asfalten som fortfarande ligger kvar.
– Det är problem här varje år sedan man kalhögg här uppe i backen. Och så går skoterleden över vägtrumman så den är helt igenfrusen, säger en närboende.
Trafikverket har under dagen varit på plats för att åtgärda vägraset och säkerställa att vägen går att köra på. Det är en välkänd problemsträcka.
– Vi har varit upp med grävmaskin och fyllt i och bankat ihop det. Sen gått 30 meter åt varje håll med slaghammaren och sett så att det är stabilt, det ska vara säkert att köra nu. Vi har smalnat av vägen och kommer att sänka hastigheten till max 30 under en period, säger Ricardo Cejas, trafikverket.
Han har personligen forskat på vägsträckan efter det blev problem där förra året samma tid på våren. 2019 var det också betydligt mer vatten än vad varit hittills i år.
– Jag vet inte exakt när den är byggd men det är silt och morän så det är oroligt där och har alltid varit. Under alla år har vattnet gått under vägen, det gör det säkert i flera kilometer. Men generellt har det varit mycket vatten de senaste åren, säger han.
Han håller med om att problemen delvis blivit värre på grund av att skogen inte längre finns kvar i slänten ner mot vägen.
– Det blir ju så att i och med att skogen försvunnit så blir det en snabbare transport av vatten ner mot vår väg, skogen bromsar inte upp på samma sätt. Vattnet tar med sig den här siltiga jorden under vägen och ner i Varjisån och då blir det såna här slukhål överallt när vattnet letar nya vägar, säger Cejas.
Förra året hade Trafikverket dit geotekniker för att göra undersökningar. Då satte man också dit vägtrumman som förebyggande ska leda bort en del av smältvattnet. Då satte man också in övervakning på vägsträckan från våren till hösten. Det kommer man också att göra nu, vilket innebär att Trafikverket kör sträckan var och varannan dag för att se till att inte kommit nya slukhål.
– Vi har börjat göra ett åtgärdsförslag baserat på det här undersökningarna för hur vi ska hantera den här sträckan och vattenproblemet. Det pågår diskussioner om hur vi ska gå vidare med det här och få en lösning som fungerar långsiktigt, säger Ricardo Cejas.