Oaktat vad som beslutas den 27 april så är planen att all skolverksamhet ska inhysas i Vidselsskolans huvudbyggnad. Den stora frågan inför kommunfullmäktige blir om även högstadiet ska vara där. I såna fall blir det en blandklass av sjuor, åttor och nior som kommer att ha undervisning tillsammans.
– Det är absolut tekniskt möjligt att göra. Det görs på olika håll i landet, framför allt i de tidigare åren, säger Jan-Erik Backman.
Det är dock inte en lösning som han själv förespråkar. Även om det skulle dra ner rejält på personalkostnader och ge samma besparingar när det gäller lokalytor som en flytt. I högre årskurser kan det bli en allt för stor utmaning för läraren att undervisa under såna omständigheter.
– Kvalitativt är det i slutändan inte jättebra eftersom att det är svårt för en lärare att hålla isär kunskapsmålen i tre årskurser när man undervisar i samma klassrum. Så risken är att kvaliteten blir lidande, men det går absolut att göra. Rent personligen anser jag att man bör undvika det, säger Backman.
I ämnen som kräver mycket föreläsande kan det vara svårt att utmana elever och få dem att nå upp till de högre kunskapsnivåerna när tre klasser arbetar tillsammans. Samtidigt kan det visa sig i vissa fall vara bra för vissa att få mer repetition i ämnet i nästa årskurs om man halkat efter. Men det finns också ämnen där exempelvis grupparbeten är ett bra sätt att jobba där man kan se fördelar, och ämnen där det fungerar riktigt bra rakt av.
– Ja det finns kvalitativa fördelar också så klart. Idrottsundervisningen är en sån grej som skulle bli kvalitativt bättre för eleverna i och med att det blir en större grupp. Vissa delar i olika ämnen skulle också ha goda förutsättningar för att kunna fungera riktigt bra. Men i regel så överväger det inte nackdelarna, säger Backman.
Att ha en enda elevgrupp för högstadiet skulle innebära ganska stora besparingar när det gäller personal. Det är också därför man just nu tänker i de spåren.
Skulle det vara nog för att få Vidsels högstadium att "gå runt" ekonomiskt?
– Nej, inte fullt ut. Inte ens om vi åldersblandar kommer resursfördelningsmodellen att kunna täcka kostnaderna. Jag kan inte uttala mig i exakta siffror i vilken utsträckning det skulle hjälpa, det är väldigt svårt att säga just nu, säger Jan-Erik Backman.
Frågan går upp till kommunfullmäktige den 27 april.