Ann-Chatrine Andersson, 43, och Stefan Andersson, 57, var ute i rätt tid när de startade Delikatessfabriken i Vidsel 1999 och började tillverka kall sås på lösvikt naturligt fri från gluten och mjölk.
Konkurrenterna var få och den dominerande béarnaisesåsen var pulverblandningen som reds med vatten och smör.
- Det var en tid då butikerna välkomnade och brann för lokalproducerat. Hade vi börjat i dag skulle det vara svårare. Det ska vara strömlinjeformat och butikerna vill ha egna märkesvaror, säger vd Ann-Chatrine Andersson.
300 ton per år
Under åren utbyttes hinkarna mot flaskor och nu säljs en miljon förpackningar senap, sås och dressing i 16 olika smaker. Den första béarnaisesåsen utgör fortfarande 70 procent av den totala försäljningen på 300 ton sås.
- I början dubblerade vi omsättningen varje år. Nu har det planat ut lite grand. I år kommer vi att omsätta nästan 15 miljoner kronor, säger Ann-Chatrine Andersson.
Hon har fått förfrågningar om att tillverka sås åt en stor butikskedja i Sverige men tackade nej trots att det skulle öka omsättningen.
- Det innebär att vi på sikt slår ut oss själva. De ska också vara så lågt prissatta att det innebär en kvalitetsförsämring.
Satsar på Norrland
Delikatessfabriken har en stark ställning i Norrland medan de har svårare att ta marknadsandelar söder om Dalälven. Där är handlarna mer restriktiva med att sälja annat än egna märkesvaror.
- Vårt främsta mål är att stärka vår ställning i Norrland och sedan börja beta oss nedåt, säger Ann-Chatrine Andersson.
Fabriken har blivit en framgångssaga och en av byns största privata arbetsgivare med ett tiotal anställda och fem säljare på konsultuppdrag. Marius Cata, ursprungligen från Rumänien, är en av flera som fått en tryggad framtid i Vidsel genom företagarparet Andersson
- De har hjälpt mig väldigt mycket. Jag blev jättelycklig när jag fick jobb här, säger han.