S-trion ångrar inte sitt beslut

Vidsels Socialdemokrater räddade byaskolorna. Trycket från det egna partiet höll dock på att ta knäcken på dem veckan innan fullmäktige.– Vi sa till varandra att vi skulle kasta in handduken, säger Charlotta Berglund.

Partiledningen i Älvsbyn vädjade till Jan Lundberg, Inger Grankvist och Charlotta Berglund att stanna hemma under fullmäktigesammanträdet.  Men de gick emot partiet och räddade högstadiet i Vidsel och lågstadiet i Korsträsk.

Partiledningen i Älvsbyn vädjade till Jan Lundberg, Inger Grankvist och Charlotta Berglund att stanna hemma under fullmäktigesammanträdet. Men de gick emot partiet och räddade högstadiet i Vidsel och lågstadiet i Korsträsk.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2015-12-07 21:37

Byn i deras hjärtan ställdes mot partiet de representerar. Beslutet om skolornas framtid har cirkulerat i Charlotta Berglund, Inger Grankvist och Jan Lundbergs huvuden de senaste tre månaderna – trots att man tog ställning tidigt.

– Vi beslutade ganska fort att vi skulle köra med öppna kort. Vi berättade för partiet hur vi tänkte göra ganska snabbt, säger Inger Grankvist.

Trion berättade hur man tänkte rösta för Arbetarkommunens styrelse – där bland andra partiordföranden Tomas Egmark finns med.

"En tankeställare"

När partiet visste var Vidselarna stod i frågan påbörjade man försöken att påverka beslutet innan kommunfullmäktige.

– Vi blev nerkallade till ett möte med Tomas Egmark, Helena Öhlund, Linus Sköld och Sture Nordin. Det var mer en information om hur partiet fungerar, säger Inger Grankvist.

Att man röstar med partiet?

– Man röstar med partiet och man behöver inte hålla med. Håller man inte med ska man vara hemma i stället och lämna sin plats till en ersättare. Man kan även ta sig en tankeställare på om man ska vara kvar i partiet, säger Charlotta Berglund.

"Var skrämmande"

Alla Socialdemokrater visste inte om partiets planer på att lägga ner högstadiet i Vidsel innan PT avslöjade det den 24 september.

– Min dotter kom hem och berättade det här för mig. Nej men så är det inte, sa jag. Jag ställde frågan till Inger och hon såg ut som ett frågetecken. Det var det första jag tyckte var skrämmande, men det har vi tagit upp med partiet och de har bett om ursäkt, säger Charlotta Berglund.

Onsdagen före kommunfullmäktige hade Socialdemokraterna ett möte där Vidselstrion återigen blev pressade.

Inte välkomna

– Det var det värsta vi har varit med om. Där pratade man om "dem", man kunde inte ens uttala namnen på oss. Sedan förklarade man att man skulle stanna hemma den här dagen. Man svek liksom partiet och man kanske skulle fundera på att gå ur. Då kände vi oss inte speciellt välkomna längre, säger Charlotta Berglund.

Hon lämnade mötet innan det var slut tillsammans med Inger Grankvist.

– Vi var helt slut och vi sa till varandra att vi skulle kasta in handduken. Vi var beredda att lägga ner allt, så hemskt var det. Men då hade vi vår kille (Jan Lundberg) här som stöttade oss.

"Det är dags nu"

Jan Lundberg är inne på sin fjärde mandatperiod och har varit med vid många nedläggningshot mot Vidselskolan.

– Det har aldrig blivit skarpt läge då. Det har aldrig varit på den här nivån. Man säger att det är ett tjänstemannaförslag, men det kan man väl tycka vad man vill om, säger han.

Trion menar att S har inställningen att lägga ner byaskolorna. "Det är dags nu", anser man.

Ingen av Vidselarna har barn i skolan som hade påverkats av en nedläggning. Man tänkte helt enkelt på byns bästa.

"Riktigt dåligt"

Förutom pressen från det egna partiet har det även förekommit hot från privatpersoner. Alla tre har hållit låg profil på sociala medier och man har missat det mesta där – men Inger Grankvist fick en hälsning av en elev.

– "Om de lägger ner skolan så vet jag vart din lärare bor". Att hälsa det med en elev och att bara kläcka ur sig något sådant och tycka att det är ett roligt skämt var riktigt dåligt. Jag polisanmälde det för sakens skull, säger hon.

– Jag tycker att vuxna människor ska tänka sig för vad man säger och skriver.

Inga vildar ännu

En vecka har gått sedan kommunfullmäktige och ingen av dem har tänkt på den politiska karriären. De vill inte kalla sig för vildar eftersom de fortfarande är med i partiet och ingen från S har hört av sig efter beslutet.

Vill ni tillbaka?

– Så långt har vi inte funderat. När fullmäktige var slut fick man ju andas ut och sedan har det fått bero, säger Jan Lundberg.

Trodde ni att ni skulle få en så avgörande roll?

– Nej, det tog ett tag innan vi förstod det. Men det kanske var meningen, säger Inger Grankvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om