Videon är inte längre tillgänglig
När en Jas 39 Gripen startar på Försvarsmaktens flygplats i Vidsel vibrerar marken. I trafiktornet 30 meter bort sitter Luftfartsverkets flygledare - ofta med en hand över örat och den andra på telefonluren.
Sedan Kristina Lundgren och Inga-Lill Göras-Söderberg anställdes på 1980-talet har bullret varit ett arbetsmiljöproblem. LFV har satt 55 decibel som högsta ljudgräns i sina torn. I Vidsel ligger nivåerna över 90 decibel.
- Har vi basering som nu, med många flygplan som startar kontinuerligt under dagen mår man inte jättebra när man kommer hem, säger Inga-Lill Göras-Söderberg, skyddsombud och assistent vid LFV:s flygtrafiktjänst i Vidsel.
Utarbetat tydlig kommunikation
Är det så allvarligt att det kan innebära en fara?
- Om man inte hör vad kollegan sa till en och så tappar man bort något som kanske blir jätteviktigt i slutändan för att det inte uppfattas på grund av detta buller. Då kan det trilla saker mellan stolorna som gör att det blir elände efteråt. Nu har vi aldrig råkat ut för något sådant, säger skyddsombudet.
Den rutinerade personalen har utarbetat en tydlig kommunikation för att inte oljudet ska innebära en flygsäkerhetsrisk.
Ställa om frågorna
- Man kan be att få fråga igen: "Det kommer att bullra nu. Vänta kvar", säger Kristina Lundgren, operativ chef för LFV:s flygtrafiktjänst i Vidsel.
Kollegorna gläds över att det snart ska bli ändring. Vid årsskiftet 2013, 2014 ska ett nytt och högre torn placeras längre bort från banan. Den gamla byggnaden från 1963 ska rivas.
- Det här borde ha varit åtgärdat för 15 år sedan. Men det är alltid den där pengafrågan. Nu blev det mer hett i och med att Arbetsmiljöverket var här och tittade och vi drog igång det den vägen, säger Söderberg.
Efter en dialog med Arbetsmiljöverket krävde LFV, för ett år sedan, ett nytt torn före år 2014. Annars skulle de arbeta för en kraftigt reducerad militär jettrafik på Vidselbasen. Försvarsmakten hade inget annat väl än att lyssna.
- Jag är glad över att vi har vunnit full acceptans för våra önskemål och krav. Det som bekymrar mig är att det bara är 20 månader kvar. Normalt tar ett sådant här projekt tre år, säger Johan Schödin, områdeschef för Luftfartsverkets flygtrafiktjänst i Norrbotten