Nya mål i sikte för 50-årsjubilerande RFN
Från topphemlig robotbas till provplats öppen för utländska flygvapen och vapentillverkare. RFN i Vidsel har genomgått en omfattande förändring sedan verksamheten startade 1958. I lördags firade provplats Vidsel sitt 50-årsjubileum med att anordna öppet hus och flyguppvisning.
Gunnar Thorngren var en av pionjärerna när verksamheten drog igång på RFN-basen 1958. Han jobbade på basen fram till pensioneringen 1998, och har sedan tillsammans med sina kolleger i RFN veteranklubb byggt upp ett museum i en av hangarerna.
Foto: Robert Lundberg
- Allting var väldigt hemligt på den tiden, berättar 77-årige Gunnar Thorngren, som var en av pionjärerna på basen när verksamheten drog igång.
- Vi fick inte veta vart vi skulle när vi anställdes. Jag fick tågbiljetten i ett brunt kuvert på centralen i Stockholm, och på biljetten stod det att det var avstigning i Älvsbyn.
Den första tiden var Gunnar Thorngren och hans kolleger inkvarterade i Petterssons kafé i Vidsel.
- Ett tag var vi 16 personer som bodde där, men sen hyrde vi småstugor och lägenheter, och efter ett år hade kommunen byggt villor i Vidsel som vi kunde flytta in i.
Växte snabbt
RFN-basen växte snabbt, och när verksamheten var som störst, på 1960- och 70-talet, jobbade 250 personer på området.
- Nu är det ungefär 150 personer som jobbar här, säger provplatschefen Laci Bonivart.
RFN, eller Provplats Vidsel som den numera heter, är en del av Försvarets materielverks test- och evalueringsavdelning. Basen är en fullt utbyggd flygplats med hangarer, verkstäder, förråd och kontor, och provområdet är Europas största fullt instrumenterade provområde över land, totalt 1 650 kvadratkilometer stort.
Nu kommer dessutom området att utökas så att det blir dubbelt så stort.
- Vi får tillgång till det utökade området alla månader på året utom augusti och september, säger Laci Bonivart.
Externa kunder
På RFN provas bemannade och obemannade luftfarkoster, samt långräckviddiga styrda och ostyrda bomber, granater och robotar.
Den svenska försvarsmakten är fortfarande huvudkund, men verksamheten inriktas allt mer mot externa kunder. Till dessa hör utländska militära myndigheter samt svensk och utländsk industri. Tio procent av kunderna är civila.
- De utländska kunderna har ökat med 600 procent de senaste fem åren, säger Jan Unander, internationell marknadsdirektör på Försvarets materielverk.
Och kanske är det också den utvecklingen som har räddat provplatsen från nedläggning.
- Utan de externa kunderna skulle vi i alla fall ha gått med förlust, säger Laci Bonivart.
Gynnsamt läge
Det som gör RFN attraktivt för externa kunder är att provområdet saknar bofast befolkning, att det inte finns någon civil flygtrafik som påverkar provverksamheten, möjligheterna till vintertester med snö, is, kyla och mörker. Att det är ljust dygnet runt på sommaren är också en fördel.
- Och man får inte glömma RFN-andan. Personalen som jobbar här ställer upp när som helst som våra kunder behöver dem.
Ett annat exempel på RFN-andan är det museum som Gunnar Thorngren och hans pensionerade kolleger i RFN veteranklubb under tio års tid byggt upp i en av hangarerna. I samlingen finns flygplan, fjärrstyrda målflygplan och olika robottyper som använts och provats under basens 50-åriga historia.
Hisnande uppvisning
Vid lördagens 50-årsjubileum deltog närmare 600 personer, förutom boende i grannskapet och anhöriga till personalen även tidigare provplatschefer, representanter för försvaret, näringslivet, kommuner samt länsstyrelsen, med landshövding Per-Ola Eriksson i spetsen.
Höjdpunkten på jubileumsdagen var flyguppvisningarna, med helikopter, J32 Lansen och Jas 39 Gripen. Den sistnämnda uppvisningen var riktigt imponerande. Jas-piloten Stefan Kaarle från Piteå flög den modernaste versionen av Jas 39C, och demonstrerade under en sju minuters avancerad uppvisning allt som man kan göra med ett Jas-plan. Loopingar, olika typer av rollar, lågfartsflygning och 9 G-svängar, och fick stora applåder av publiken efter uppvisningen.
Föreningen Flygande veteraner fanns också på plats under uppvisningsdagen, och bjöd några lyckliga besökare på en flygtur med DC 3:an Daisy.
Richard Granberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!