Kjell Renberg har varit med och åkt på Orange Day MC Charityride sedan det startade 2018. Huvudevenemanget håller till i Norrköping som är grundaren Maria Anderssons hemstad, men i norr arrangeras en mindre gemensam kortegeåkning där Renberg brukar delta. Motorcyklisterna uppmärksammar och samlar in pengar till förmån för UN Women Sverige, FN:s jämställdhetsenhet, och deras arbete för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn.
Agnetha Hedkvist Bjärkerud har åkt sedan 2020 och hon ser flera fördelar med åkningen.
– Det är jätteviktigt. Vi måste få upp ögonen. Och nu när vi får ett sånt här tillfälle, att förena nytta med nöje, alltså både köra och samla in pengar så hänger jag absolut på, säger hon.
Kjell Renberg håller med.
– Det är otroligt viktigt att visa, speciellt att vi män visar, att vi ställer upp.
Under pandemiåren har dagen ändå uppmärksammats, men i mindre grupper. I år fanns inga restriktioner på antal deltagare och motorcykelkortegen i norr samlade ungefär 15 motorcyklister från flera håll, bland annat Piteå, Luleå, Boden och Haparanda. De sammanstrålade i Älvsbyn och åkte sedan tillsammans till Storforsen där de umgicks och grillade korv ihop.
– Det är alltid mycket roligare om man kan åka tillsammans som vi gör idag. Tyvärr ställde vädret till det lite grand. Det hotades med regn men vi klarade oss ganska bra, säger Renberg och tillägger att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder.
– Det regnar aldrig på en biker, man bara svettas mer eller mindre.
Till nästa år finns förhoppningen att anordna ett större evenemang i norr. Tanken är att åkningen ska avslutas på Borggården i Piteå och att det där ska erbjudas alltifrån mat och dryck till musikunderhållning och utställningar.
– Jag tror att det är ganska viktigt att de som inte kör motorcykel ser oss och funderar på vad vi pysslar med, säger Agnetha Hedkvist Bjärkerud.
Renberg nämner att grundaren av hela evenemanget, Maria Andersson, skrivit en bok som heter "Innanför västen".
– Den handlar om stereotypen om män med västar som åker hoj och är elaka mot kvinnor. Det finns absolut såna män, men den övervägande delen är ju vanliga snälla män, säger han och fortsätter:
– Vi måste synas och ta plats. Vi måste visa att det inte är okej.