”Tafsa inte på skolan. Så uttrycker sig den nybildade arbetsgrupp i Vidsel, bestående av föräldrar som kommer att göra allt för att högstadiet blir kvar på orten." Den meningen skrevs för 18 år sedan, första gången som flytten var på tapeten. Historien upprepar sig och hotet mot högstadiet har återkommit 2003, 2006, 2009, 2015 och nu igen 2020.
Varje gång har föräldragruppen i Vidsel återuppstått för att kämpa mot förslaget.
– Det är nog femte gången som jag är med om det här. Jag är bara less på det vid det här laget, men man känner ju att det inte bara går att ge upp, säger Robert Andersson, föräldragruppen.
– Tre vändor har det blivit för mig. Det tar mycket kraft, man vill ju känna sig trygg i sitt boende och slippa ägna sig åt sånt här. Det finns alltid det här hotet, säger Mats Bergvall.
– Det här är första gången som det kommer upp sen jag flyttade hit, så jag ska väl läras upp nu, säger Liv Stråman.
Totalt är de runt åtta "nyckelpersoner" som arbetar med att granska kommunens egen utredning och peka ut eventuella felaktigheter, och kanske framförallt föra fram de saker som utredningen inte tar upp eller de frågor som uppstår som inte får något svar. De för sedan vidare den faktan till makthavare, press och alla som är intresserade.
Den här gången fick de väldigt kort tid på sig mellan presentationen av utredningen och då beslutet skulle tas. Därför var det precis en återremiss man hoppades på för att få ordentligt med tid att gå igenom allting. Som tidigare år har man hittat mycket att anmärka på.
– Exempelvis känner nog inte politikerna till hur mycket högstadielärarna stöttar låg- och mellanstadiet. De hjälper till i elva ämnen plus resurstid. Det är totalt 1,9 personår som försvinner. Hur ska det lösas? Det står ingenting om det, säger Andersson.
Något de reagerat starkt på i debatten från fullmäktige är när man kallar det för en orättvis fördelning av skattemedel för att Vidsels elever är dyrare.
– Vidsel med omnejd är skattebetalare vi också. Vi har inget badhus, ingen skidanläggning, ingen bowlinghall eller andra skattefinansierade tjänster som finns på centralorten. I Älvsbyn preparerar man skidspåren med skattepengar medans vi gör det ideellt. Det är ett slag i ansiktet på byborna att prata om att det skulle vara orättvist mot Älvsbyborna att Vidsels elever kostar lite mer, säger Robert Andersson.